Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Connect Security

HID

Secusoft

SmartSD

Bydemes

VBN

Optex

VAIBS

PG Security Systems

MOBOTIX

ASSA ABLOY

Brivo

Securitas

2N

Crown Security Services

ASIS

OSEC

Hanwha Vision Europe

Genetec

Regio Control Veldt

IDIS

Kidde Commercial

ADI

Nenova

Add Secure

Service Centrale Nederland

Hikvision

Oribi ID Solutions

Sequrix

Kiwa

CDVI

Traka ASSA ABLOY

Network Optix

SOBA

Trigion

Paxton

Distri Company

Lobeco

Multiwacht

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

Aritech

VideoGuard

SmartCell

Intrasec

Gold-IP

VVNL

Unii

Milestone

VEB

Eizo

Paraat

Alphatronics

Alarm Meldnet

Avigilon Alta

Dero Security Products

Seris

i-Pro

Seagate

Top Security

Advancis

NIBHV

Akuvox

CSL

Ajax Systems

HD Security

Bosch Security Systems

ARAS

EAL

G4S

Uniview

Masset

NetworxConnect

Centurion

Eagle Eye Networks

Serious Crime Taskforce: samen tegen georganiseerde misdaad

6 december 2024
Redactie
14:11

Georganiseerde misdaad is een complexe uitdaging die vraagt om een gezamenlijke aanpak. De Serious Crime Taskforce (SCTF) laat zien hoe publiek-private samenwerking helpt bij het blootleggen van criminele activiteiten. Dit samenwerkingsverband tussen overheid en banken speelt een cruciale rol in het aanpakken van facilitators in de onderwereld.

De SCTF is een structurele samenwerking tussen het Openbaar Ministerie (OM), politie, FIU-Nederland, FIOD, Rijksrecherche en zes grote banken: ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank, Triodos Bank en Knab. Onder coördinatie van de Landelijke Opsporing (SOC/FINEC) werken deze partijen samen om witwassen, corruptie en geweld aan te pakken. Politie, FIOD en Rijksrecherche delen onder strikte voorwaarden informatie over verdachte personen of rechtspersonen met banken. Banken koppelen deze gegevens aan ongebruikelijke financiële transacties. En de resultaten van die analyses worden teruggekoppeld aan de opsporingsinstanties, waarna verder onderzoek kan plaatsvinden.

De kracht van samenwerking
Rickert Ahling, voormalig informatieofficier witwassen bij het OM, legt uit dat georganiseerde misdaad vaak verborgen wordt door een ‘rookgordijn’ van facilitators zoals boekhouders of notarissen. “We wachten niet op strafbare feiten, maar zoeken proactief naar opvallende signalen”, zegt hij. Banken zijn hierin al jaren een belangrijke partner, omdat zij verplicht zijn ongebruikelijke transacties te melden bij de FIU-NL. Bob Kroon, teamleider bij de politie, vult aan: “De FIU-NL bepaalt of een ongebruikelijke transactie verdacht is. Pas dan mogen wij verder onderzoek doen. Deze samenwerking vergroot onze slagkracht enorm.”

Een casus: Rotterdam en het fruitbedrijf
In Rotterdam onderzocht een ondermijningsteam een fruitbedrijf dat verdacht werd van criminele activiteiten rondom de import van cocaïne. Hoewel er sterke signalen waren, ontbrak het aan concreet bewijs. Via de SCTF werd het mogelijk om financiële analyses uit te voeren, wat leidde tot verrassende inzichten. Uit de rapportage van de banken bleek dat het fruitbedrijf betalingen ontving van een bedrijf dat stond geregistreerd als handelaar in computeronderdelen, maar gevestigd was in een wooncomplex. Dit bedrijf kocht lege containers in Zuid-Amerika via een bouwbedrijf. De transacties werden door de FIU-NL als verdacht aangemerkt, waarna de opsporingsdiensten verder konden onderzoeken. De bevindingen onthulden dat de lege containers dienden als testzendingen voor cocaïnesmokkel. Het onderzoek bracht uiteindelijk de volledige criminele structuur in kaart: van facilitators zoals een frauduleuze boekhouder tot katvangers die hun bankpassen verhuurden.
De inspanningen van de SCTF resulteerden in de aanhouding en veroordeling van de bestuurders van het fruitbedrijf, strafrechtelijke vervolging van de boekhouder, katvangers en een betrokken Belgisch transportbedrijf en inzicht in bredere criminele netwerken, wat leidde tot aanvullende onderzoeken en arrestaties. Roderick, een politieagent betrokken bij het onderzoek, benadrukt hoe waardevol de bijdrage van banken was. “Zonder deze samenwerking hadden we dit nooit kunnen blootleggen. Banken leverden cruciale inzichten die onze opsporing versterkten.”

Toekomst van de SCTF
De SCTF blijft zich ontwikkelen en onderzoeken hoe andere partijen met betalingsinzichten kunnen bijdragen aan het ontmantelen van criminele netwerken. Bob Kroon zegt: “Uiteindelijk willen we als publieke én private partijen samen de financiële infrastructuur van criminelen zo hard mogelijk treffen.”
Met deze unieke aanpak bewijst de SCTF dat de samenwerking tussen overheid en private sector essentieel is in de strijd tegen georganiseerde misdaad.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

SequriX

Distri Company

Artitech Kidde Commercial

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner