Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paxton

Seagate

ASIS

20face

Centurion

VAIBS

Secusoft

Connect Security

Akuvox

SmartCell

Brivo

OSEC

Eagle Eye Networks

DZ Technologies

VBN

Avigilon Alta

G4S

Genetec

VVNL

Sequrix

Add Secure

Lobeco

CardAccess

VEB

Masset Solutions

Optex

SmartSD

PG Security Systems

SOBA

Alphatronics

i-Pro

HD Security

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

BHVcertificaat.online

Seris

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

JMB Groep

Crown Security Services

Eizo

Bydemes

Milestone

Paraat

Dero Security Products

Gold-IP

Explicate

Nimo Dog Security

Unii

Uniview

Advancis

VideoGuard

Alarm Meldnet

ADI

Kiwa

Ajax Systems

Nimo Drone Security

RoSecure

Top Security

2N

HID

GFT

Nenova

EAL

ARAS

Trigion

NetworxConnect

De Beveiligingsjurist

NIBHV

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

CSL

Hikvision

Bosch Security Systems

Service Centrale Nederland

CDVI

IDIS

Securitas

Siemens camera’s controleren geldtransacties bij supermarkt

21 juni 2008
Redactie
00:12

Camera’s met hoge resolutie van Siemens Building Technologies controleren bij de supermarkt van Jan Linders in Arnhem de geldtransacties van klanten bij de selfservice kioskautomaat, een soort flappentapper.

Twee met zogenaamde pixim technologie uitgeruste camera’s in de cashbackautomaat maken opnamen van de klant én van het uitgegeven geld. Bij een klacht is dus achteraf exact te controleren of deze terecht is of niet en is de veiligheid van de klant verhoogd.

Bij het filiaal van de Jan Linders supermarktketen in Arnhem is het recent geïnstalleerde en volledig geautomatiseerde Gunnebo SafePay kassasysteem uitgebreid met een selfservice kioskautomaat. Bij deze moderne flappentapper kan de klant met een pinpas niet alleen geld opnemen, maar ook beltegoed en postzegels kopen. De kioskautomaat wordt gevoed met geld uit volle cassettes die afkomstig zijn van de kassa’s. Plaatsing van de automaat betekent enerzijds extra service aan de klant en anderzijds dat de supermarkt geen kassa’s meer hoeft aan te houden voor klanten die aan de kassa extra geld willen opnemen.

De toegepaste Siemens camera’s met pixim technologie passen automatisch de lichtcorrectie per pixel aan, zodat zij vrijwel alle en sterk wisselende lichtomstandigheden in de supermarkt aan kunnen, zonder aan beeldkwaliteit in te boeten. De gemaakte beelden worden digitaal opgeslagen, waarbij de apparatuur een zogeheten ATM-koppeling heeft. Hierbij wordt de transactie-informatie van de kioskautomaat in het systeem voor digitale beeldopslag weggeschreven naar een aparte database en rechtstreeks gekoppeld aan de bij die transactie behorende beelden. De opbouw van de database is volgens een voorgeschreven formaat, zodat de informatie ingeval van vermoede fraude als bewijsmateriaal gebruikt kan worden. Siemens heeft als een van de weinige leveranciers voor dit soort camerasystemen dan ook het vereiste UVV-Kassen en Kalagate certificaat. De proef met de kioskautomaat krijgt binnenkort een vervolg in twee gerenoveerde winkels van Jan Linders in Cuijk en Heerlerheide.

Het door Gunnebo ontwikkelde SafePay is een gesloten en volledig geautomatiseerd systeem, waarbij caissières geen geld meer in hun lades hebben. De klant doet zelf het muntgeld in een apparaat – de CoinRecycler – die ook wisselgeld teruggeeft, terwijl de caissière bankbiljetten aanpakt en in de NoteRecycler deponeert, die eveneens geld teruggeeft. Volle cassettes uit de kassa (die niet naar de kioskautomaat gaan) worden afgestort in een kluis die op zijn beurt de cassettes leegt en sealbags vult voor transport naar de bank. Dat alles zonder dat er mensenhanden aan te pas komen. Safepay is in ons land inmiddels in gebruik bij zes van de in totaal 53 Jan Linders supermarkten in Zuid/Oost Nederland.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner