Slachtoffer fataal politieoptreden vaak verwarde persoon
Uit wetenschappelijk onderzoek door Bureau Beke blijkt dat 84 procent van de door politieoptreden omgekomen personen verward gedrag vertoonde. Ook ging het meestal om mannen met een niet-westerse achtergrond. Vorig jaar kreeg de politie te maken met ruim 130.000 incidenten met verwarde personen.
Het onderzoek had betrekking op de periode 2016-2020 en is uitgevoerd in opdracht van de politie en Rijksrecherche. In die periode kwamen vijftig mensen om het leven, waarvan 34 door politiegeweld en 8 door zelfmoord. De overige 8 kwamen om het leven na hun arrestatie, bijvoorbeeld doordat zij een politiecel bezweken aan overmatig drugsgebruik. 42 personen vertoonden verward gedrag tijdens de confrontatie met de politie en even zoveel mensen bleken een combinatie te hebben van psychische klachten, financiële problemen, relatieproblemen of drugsgebruik.
Nader onderzoek
Waarom vooral niet-westerse mannen met verward gedrag door politiegeweld om het leven komen, zal nader worden onderzocht. De politie hoopt zo de kans op dodelijke slachtoffers te kunnen verkleinen. Verder wil men trainingen ontwikkelen, waarmee agenten beter leren omgaan met mensen met verward gedrag. Volgens politiechef Frank Paauw, portefeuillehouder politiegeweld, vormt de invoering van het stroomstootwapen al een hele verbetering. In achttien van de door Bureau Beke onderzochte zaken zag de politie zich genoodzaakt te schieten, terwijl men de verdachte achteraf wellicht ook met een elektrische schok onder controle had kunnen krijgen.