Beveiliging nieuws

Onze partners

Nenova

Seris

ASSA ABLOY

Dero Security Products

CSL

VVNL

HID

MPL

Bosch Security Systems

G4S

Optex

Alphatronics

DZ Technologies

Regio Control Veldt

Paraat

PG Security Systems

Brivo

Uniview

2N

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

JMB Groep

VEB

Unii

GFT

Kiwa

Add Secure

Service Centrale Nederland

20face

RoSecure

Sequrix

Dahua

Lobeco

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

Centurion

Explicate

CDVI

Gold-IP

Alarm Meldnet

Secusoft

SOBA

ADI

SmartSD

IDIS

VAIBS

Avigilon Alta

Multiwacht

Trigion

Paxton

Bydemes

i-Pro

Nimo Dog Security

Koninklijke Oosterberg

EAL

Seagate

SmartCell

ASIS

Securitas

NetworxConnect

Traka ASSA ABLOY

Ajax Systems

Connect Security

Masset Solutions

OSEC

Hikvision

VBN

HD Security

ARAS

BHVcertificaat.online

CardAccess

Top Security

Oribi ID Solutions

Genetec

Hanwha Vision Europe

Eizo

Milestone

Advancis

De Beveiligingsjurist

VideoGuard

NIBHV

Akuvox

Slachtoffers positief over spreekrecht in rechtszaal

8 februari 2023
Redactie
11:02

Slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven mogen sinds 2016 meer uitgebreide verklaringen afleggen in de rechtszaal. Door dit zogenoemde onbelemmerde spreekrecht voelen slachtoffers zich meer erkend en serieus genomen in het strafproces, blijkt uit onderzoek door de Universiteit Leiden.

Rechters vinden het soms wel lastig om de balans te bewaren tussen het slachtoffer de ruimte geven om zijn verhaal te doen en het slachtoffer te begrenzen indien nodig, blijkt uit het evaluatieonderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving en Universiteit Leiden, in opdracht van het WODC.

Schuld van de verdachte
Vóór 2016 mochten slachtoffers en nabestaanden zich alleen uitspreken over de gevolgen van het misdrijf. In het huidig spreekrecht mogen ze ook iets zeggen over het misdrijf, de schuld van de verdachte en de op te leggen straf. Vooral de vrijheid om te kunnen zeggen wat ze willen, ervaren ze als prettig. Slachtoffers vinden dat nu in het strafproces beter rekening kan worden gehouden met de gevolgen van het misdrijf en dat de dader meer inzicht heeft kunnen krijgen. Enkelen geven zelfs aan dat ze niet gesproken zouden hebben als ze zich hadden moeten beperken tot de gevolgen.

Bijdrage aan herstel emotionele schade
Slachtofferervaringen kunnen emotionele schade aanrichten. Dat uit zich bijvoorbeeld in een aangetast gevoel van respect of het verlies van controle (‘agency’) en/of het vertrouwen in een rechtvaardige wereld en waarden (‘communion’). Uit dit onderzoek blijkt dat slachtoffers die zich (ook) over andere onderwerpen dan de gevolgen van het misdrijf uitlaten, beter scoren op agency en communion dan slachtoffers die dit niet doen. Professionals en slachtoffers benoemen in dit verband punten zoals het ‘terugpakken van de regie’, ‘gehoord worden’ en ‘het gesprek starten met naasten over het delict’.

Meestal positieve ervaringen spreekrecht
Officieren van justitie, slachtofferadvocaten en medewerkers van Slachtofferhulp Nederland hebben over het algemeen positieve ervaringen met het spreekrecht. Voor rechters en strafrechtadvocaten hangt het af van de zaak. Toch noemen zowel slachtoffers als professionals ook soms negatieve ervaringen met het spreekrecht. Deze zijn meestal zaakafhankelijk, zoals negatieve reacties op de slachtofferverklaring of slachtofferverklaringen met bedreigingen of beledigingen richting de verdachte.

Kaders voor duidelijkheid en uniformering rechtspraktijk
Uit het onderzoek blijkt dat rechters het soms lastig vinden om de balans te bewaren tussen het slachtoffer de ruimte geven om zijn verhaal te doen en het slachtoffer te begrenzen indien nodig. Kaders kunnen duidelijkheid geven en daarmee negatieve ervaringen aan beide kanten oplossen. Bijvoorbeeld over het tonen van foto’s en filmpjes door de sprekers. En over of en wanneer de rechter kan ingrijpen en hoe gereageerd wordt op het spreekrecht.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner