Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Genetec

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

NIBHV

20face

ASIS

Paraat

G4S

SOBA

Akuvox

Uniview

VideoGuard

Kiwa

Bosch Security Systems

Gold-IP

Eagle Eye Networks

HD Security

Ajax Systems

Masset Solutions

Sequrix

Alphatronics

Nimo Drone Security

VAIBS

ASSA ABLOY

CardAccess

GFT

Oribi ID Solutions

CSL

Advancis

Nenova

ADI

Optex

BHVcertificaat.online

IDIS

Seris

EAL

Centurion

SmartSD

NetworxConnect

SmartCell

VVNL

HID

SMC Alarmcentrale

Eizo

Lobeco

Seagate

VEB

Brivo

Bydemes

De Beveiligingsjurist

Crown Security Services

Milestone

Alarm Meldnet

Multiwacht

Securitas

JMB Groep

Explicate

CDVI

OSEC

2N

Paxton

Connect Security

VBN

Dero Security Products

Top Security

Secusoft

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

Nimo Dog Security

DZ Technologies

Trigion

RoSecure

Hikvision

Hanwha Vision Europe

ARAS

i-Pro

Add Secure

Avigilon Alta

Unii

Sleutels van licht met kwantumcryptografie

20 juli 2008
Redactie
03:11

Siemens IT Solutions and Services, de Austrian Research Centers en de Technische Universiteit Graz ontwikkelen samen de eerste kwantumcryptografie-chip voor commerciële toepassingen.

De chip vervangt de tot nu toe gebruikelijke sleutelverdelingssystemen gebaseerd op wiskundige algoritmen en genereert in plaats hiervan een volstrekt willekeurige getallenreeks uit lichtdeeltjes waarmee data beveiligd worden. Het prototype van de kwantumcryptografie-chip is al gereed. Samen met het bijbehorende glasvezelnetwerk gaat het zorgen voor absoluut veilige, op de chip gebaseerde, gegevensuitwisseling. Een en ander wordt in oktober 2008 door Siemens IT Solutions and Services in Wenen gepresenteerd.

De kwantumcryptografie werkt met afzonderlijke lichtdeeltjes, zogenoemde fotonen, die door een optisch apparaat worden gegenereerd en gecodeerd. De veiligheid van de gegevens wordt daarbij gewaarborgd door natuurwetten; fotonen creëren namelijk volstrekt willekeurige sleutels. De momenteel gebruikte wiskundige algoritmes, die met de nodige tijd en inspanning gekraakt kunnen worden, hebben straks hun langste tijd gehad.
Nadat het optische apparaat de licht deeltjes via een glasvezelkabel naar de ontvanger van het bericht heeft gestuurd, meet elke communicatie partner bepaalde eigenschappen van de fotonen met behulp van een detector. Vervolgens worden de waarden aan de hand van een communicatieprotocol via internet met elkaar vergeleken. Komen de waarden overeen, dan gaat de chip tot verwerking over en genereert deze met de meetresultaten een absoluut veilige sleutel. Het bericht wordt pas verstuurd, wanneer de sleutel veilig is. Bij het genereren van de sleutel wordt elke afluister poging geregistreerd, omdat fotonen hierbij veranderd respectievelijk vernietigd worden. Wanneer de chip registreert dat iemand aan het afluisteren is, genereert hij eenvoudigweg een nieuwe sleutel. Dit wordt zo vaak herhaald, tot absoluut zeker is dat niemand meeluistert. De sleutels worden direct in de chip zelf voor het ver- en ontsleutelen van gegevens gebruikt en worden vervolgens gewist. Ze verlaten de chip nooit.

Naar verwachting zal het nog twee jaar duren voordat deze techniek in serie kan worden geproduceerd. Siemens IT Solutions and Services realiseerde in het boekjaar 2007 met ongeveer 43.000 medewerkers een omzet van circa 5,4 miljard euro.

Beveiliging Gids: Siemens Nederland

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner