Slim hek tegen criminaliteit havens Vlissingen-Oost

De beveiliging van industriegebied Vlissingen-Oost blijft een prioriteit. Door intensieve samenwerking tussen diverse partijen wordt hard gewerkt om internationale criminaliteit, zoals drugssmokkel, tegen te gaan. Een belangrijke stap is de aanleg van een innovatief hekwerk, dat detectie en cameratoezicht combineert.
Vlissingen-Oost is met zijn 22 vierkante kilometer een bedrijvig knooppunt voor goederenvervoer. Binnen dit gebied vormen de havens, goed voor ruim vier vierkante kilometer, een essentieel onderdeel. Helaas maken criminele organisaties hier misbruik van door legale goederenstromen, medewerkers en bedrijven in te zetten voor illegale activiteiten, zoals ondermijning. Criminelen hebben insiders nodig voor hun praktijken, zegt burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borssele. Bewustwording bij bedrijven en personeel speelt volgens hem daarom een cruciale rol in het weren van criminaliteit.
Samenwerking en weerbaarheid
De gemeente Borssele is aangesloten bij de Stichting Veilige Zeehavens Zeeland (SVZZ), samen met onder andere de gemeente Vlissingen, North Sea Port en diverse bedrijven. Binnen het Mainportprogramma Zeehavens Zeeland–West-Brabant werken ook politie, douane, marechaussee en ondernemers aan een veilige havenomgeving. Via voorlichting en trainingen worden duizenden medewerkers weerbaarder gemaakt tegen ondermijning. Zo leren medewerkers hoe ze gevoelige informatie, zoals planningen, kunnen beschermen.
Het eerste zichtbare resultaat van SVZZ is een hekwerk dat de Bijleveldhaven scheidt van openbare gebieden. Dit acht kilometer lange hek is uitgerust met detectietechnologie en camera’s, waarmee onbevoegden sneller worden gesignaleerd. Hoewel het havengebied toegankelijk blijft, kunnen personen zonder legitiem doel niet meer ongemerkt binnenkomen.
Dankzij structurele financiering vanuit Den Haag zijn extra agenten, zeehavenpolitie en een havenmarinier ingezet. Burgemeester Bas van den Tillaar sloot recent Bulk Terminal Zeeland na ontdekking van drugshandel, een unicum in Nederland. Volgens Gwynneth Goudsblom van het Mainportprogramma wordt vooruitgang geboekt. Criminelen hebben geen regels, maar dankzij samenwerking met bedrijven kan volgens haar effectiever worden opgetreden.