Slimme beveiliging van een multifunctioneel eventgebouw

Woensdag 29 juni was de VBN te gast in het GelreDome, het stadion van de Arnhemse voetbalclub Vitesse. Niet om een wedstrijd of concert bij te wonen, maar om kennis te delen over veiligheid tijdens evenementen. Sprekers gingen in op onder andere slim toezicht en beheer van veiligheid.

Het in 1998 geopende multifunctionele GelreDome is de thuisbasis van Vitesse, maar behalve voetbalwedstrijden vinden er ook tal van andere evenementen plaats. Het noemt zichzelf het grootste theater van Nederland. En terecht, want het GelreDome verwelkomt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers tijdens ruim zestig evenementen. Er is ruimte voor 41.000 personen en er zijn speciale voorzieningen om supporters van verschillende clubs uit elkaar te houden. Uniek is het grasveld, dat naar binnen en buiten geschoven kan worden.

Organisatie van veiligheid
Carla Wagter is office manager bij Event Security Arnhem dat de veiligheid in het GelreDome coördineert. Zij vertelde hoe de beveiliging in het multifunctionele gebouw wordt georganiseerd. ESA telt 220 medewerkers met 0-uren-contracten, waaronder stewards voor hospitality, beveiligers en bedrijfshulpverleners. De grootste uitdaging is de samenwerking met alle belanghebbende partijen, zoals de gemeente, politie, KNVB, Openbaar Ministerie en Veiligheidsregio. Samen wordt bepaald welke maatregelen nodig zijn. Ook vindt overleg plaats met de veiligheidsorganisatie van de tegenpartij. Bij elke wedstrijd komt het weer neer op maatwerk. Vervolgens vinden tal van activiteiten tijdens en na de wedstrijd plaats, waaronder het bestuderen van beelden van het onlangs vernieuwde camerasysteem. Dankzij de verbeterde beveiliging werden afgelopen seizoen maar liefst 150 stadionverboden uitgedeeld, terwijl het er voorheen gemiddeld tien per seizoen waren. De camera’s kunnen snel worden terugverdiend, want clubs krijgen enorme boetes van de UEFA als bijvoorbeeld vuurwerk op het veld wordt gegooid. Dankzij de camerabeelden is het makkelijker geworden de daders op te sporen en de boete te verhalen. Die kan oplopen tot 14.000 euro.

Supportercoördinator
Dat politiegeweld niet altijd het beste antwoord op supportersgeweld is, maakte voormalig jongerenwerker Danny Elfring duidelijk. Met zijn cultureel maatschappelijke achtergrond is hij sinds enige tijd supporterscoördinator. Hij spreekt namens de supporters met het clubbestuur en ketenpartners en is bij ieder evenement aanwezig. Elke club uit het betaald voetbal moet tegenwoordig een supporterscoördinator hebben. Met zijn collega van de tegenpartij bespreekt hij zes weken voor een wedstrijd wat verwacht kan worden, zodat de veiligheidsorganisatie daarop voorbereid kan worden. Tijdens de wedstrijd loopt hij voortdurend langs de supporters om bij dreigende problemen direct het gesprek aan te kunnen gaan. Na de wedstrijd praat hij met supporters die zich misdragen hebben, waarbij hij zelfs supporters begeleidt die een stadionverbod hebben gekregen. Soms kan de straf verkort worden, als de supporter instemt met een taakstraf.

Slim toezicht
Danny Nijkamp, commandant Supportersbegeleiders, politie Oost-Nederland, gaf een presentatie over Slim Toezicht en hoe dit in Arnhem wordt toegepast. Hiervoor dient een speciale eenheid van 28 politiemensen die getraind zijn in onder andere predictive profiling, wat bij de politie Proactief Signaleren (PAS) wordt genoemd. “Mensen die een stapje naar voren zetten als de pleuris uitbreekt.” Ze zijn volgens een breed spectrum opgeleid om tijdens wedstrijden op te treden. Ze gaan zelfs mee naar uitwedstrijden in het buitenland om de politie aldaar te assisteren met advies. De aanpak is de laatste jaren flink verbeterd. Voorheen werd alleen repressief opgetreden en was 90 procent van de manschappen maar 10 procent van de tijd bezig. Nu is 90 procent van de mensen 90 procent van de tijd aan het werk om vooral incidenten te voorkomen. Het enige nadeel is volgens Nijkamp dat deze aanpak niet tot meetbare resultaten leidt en daarom soms lastig te verantwoorden is. “Je merkt het pas als we ermee stoppen.” De methode wordt trouwens ook toegepast om terroristen in de planningsfase op te sporen en onschadelijk te maken.

Overzicht
Als laatste spreker vertelde Edo Haan over SafeSight. Dit is een platform dat veiligheidsorganisaties tijdens evenementen ondersteunt met planning, samenwerking en coördinatie. Het wordt zo duidelijker wie waarvoor verantwoordelijk is en wat er moet gebeuren bij bepaalde incidenten. Belanghebbenden blijven tijdens het evenement in real time op de hoogte. Het platform SafeSight wordt intussen bij tal van voetbalclubs gebruikt, ook in het buitenland. Gebruikers hebben een app op hun telefoon, die helpt bij het nemen van de juiste beslissingen.

De bijeenkomst werd afgesloten met een uitgebreide stadiontour, waarbij ook de commandocentrale werd bezocht. Vandaaruit hebben de veiligheidsorganisatie en de politie een perfect uitzicht op wat er gebeurt in en rond het GelreDome. Na een uitgebreid Italiaans buffet en een dankwoord aan de gastheer/-vrouw en sprekers ging iedereen weer tevreden huiswaarts.

Na de zomer vinden opnieuw interessante bijeenkomsten plaats. Deze zijn alleen toegankelijk voor leden. Informatie over het lidmaatschap is te vinden op de website.

Deel dit artikel via: