Slimme camera kan levens patiënten redden
Dat bewakingscamera’s steeds meer mogelijkheden krijgen blijkt wel in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Daar wordt geëxperimenteerd met een samen met de TU/e ontwikkelde camera die controleert of patiënten direct hulp nodig hebben, zo schrijft het Eindhovens Dagblad.
De verwachting is dat slimme camera’s gaan helpen om het aantal sterfgevallen in het ziekenhuis terug te dringen. Patiënten hoeven in de toekomst ook niet meer behangen te worden met sensoren om hun hartslag en ademhaling te controleren. Een camera boven het bed volstaat om de verpleging te waarschuwen als de patiënt hulp nodig heeft. Als eerste wordt de nieuwe technologie uitgeprobeerd op de intensive care. Daar worden continu de ademhaling, hartslag en temperatuur van patiënten gemeten. Binnenkort kunnen de camera’s zelfs het zuurstofgehalte in het bloed meten, zo beloven de wetenschappers van de TU/e. De camera’s kijken als het ware door de huid en met kunstmatige intelligentie worden de kleinste veranderingen geanalyseerd.
Direct hulp
In een later stadium worden de slimme camera’s ook op verpleegafdelingen en in de wachtkamer van de spoedeisende hulp toegepast. Op verpleegafdelingen vindt 40 procent van de sterfgevallen in ziekenhuizen plaats, omdat patiënten maar enkele keren per dag gecontroleerd kunnen worden. De camera’s maken permanente controle mogelijk, waardoor direct hulp geboden kan worden. Dat redt volgens het ziekenhuis niet alleen levens, maar kan ook voorkomen dat het herstel negatief beïnvloed wordt. Patiënten mogen vooraf aangeven of zij op deze wijze geobserveerd willen worden. De camera’s genereren overigens uit respect voor de privacy geen herkenbaar beeld. Tijdens de proef worden tien patiënten en vijf gezonde vrijwilligers geobserveerd, terwijl ook de conventionele meetapparatuur van de IC wordt gebruikt. Het onderzoek naar de nieuwe technologie gaat vijf jaar duren.