Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

OSEC

VBN

Gold-IP

Akuvox

Crown Security Services

Nimo Drone Security

Connect Security

ASSA ABLOY

CSL

JMB Groep

HD Security

ADI

G4S

HID

SmartCell

VEB

Hanwha Vision Europe

Optex

Lobeco

2N

Alarm Meldnet

VVNL

Paxton

SmartSD

SOBA

Explicate

ASIS

Eagle Eye Networks

Seris

Oribi ID Solutions

Ajax Systems

Securitas

Kiwa

PG Security Systems

Brivo

Unii

Bosch Security Systems

Dero Security Products

Eizo

i-Pro

VAIBS

Masset Solutions

CDVI

Milestone

Sequrix

Genetec

Service Centrale Nederland

Add Secure

De Beveiligingsjurist

Nimo Dog Security

Hikvision

Alphatronics

Trigion

EAL

GFT

20face

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

Bydemes

Top Security

CardAccess

Centurion

RoSecure

Seagate

Paraat

DZ Technologies

BHVcertificaat.online

IDIS

Uniview

ARAS

NetworxConnect

Multiwacht

Avigilon Alta

SMC Alarmcentrale

VideoGuard

Secusoft

Nenova

Advancis

NIBHV

Slimme camera’s nog niet altijd slim genoeg

5 juni 2024
Redactie
09:39

Gemeenten in Nederland testen steeds vaker slimme camera’s met geavanceerde software die misdaden moet herkennen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Vooral camera’s die geweld detecteren zijn populair. Deze technologie blijkt echter ook vaak onschuldige bewegingen, zoals spelende kinderen, te registreren als verdacht.

In steden als Almere, Amsterdam, Rotterdam en Sittard-Geleen worden momenteel proeven uitgevoerd of voorbereid met slimme camera’s. Deze camera’s, uitgerust met software die bewegingen analyseert, sturen meldingen bij verdacht gedrag. De politie Den Haag gebruikt deze software al enkele jaren en is enthousiast. Observanten kijken in negen uur durende diensten naar beelden van pleinen en winkelstraten in steden zoals Den Haag en Leiden. De software helpt hen dan bij het detecteren van potentiële vechtpartijen, waarna zij direct actie kunnen ondernemen.

Succes en uitdagingen
In Rotterdam wordt sinds kort dezelfde software getest, geleverd door het Utrechtse bedrijf Oddity.ai. De proef duurt drie maanden en richt zich op het centrum en Rotterdam-Zuid. Amsterdam bereidt eveneens een proef voor, waarbij eerst de wettelijke en interne regels worden gecontroleerd. RTL Nieuws ontdekte dat minstens negen steden werken aan slimme cameratoezichtprojecten, voornamelijk gericht op geweldsdetectie.
Ondanks de potentie van de technologie, blijken de camera’s in de praktijk regelmatig onschuldige situaties te registreren als geweld. Observanten in Den Haag hebben bijvoorbeeld gemerkt dat de software vaak reageert op spelende kinderen of dieren, wat menselijke beoordeling essentieel maakt om de juiste beslissingen te nemen.

Verschillende toepassingen en toekomstplannen
Naast geweldsdetectie experimenteren steden ook met andere vormen van slim cameratoezicht. In Almere worden camera’s bijvoorbeeld gebruikt om personen ’s nachts van een pier te weren. Zodra de camera een persoon detecteert, klinkt een waarschuwing via een luidspreker, wat vaak voldoende is om mensen te laten vertrekken.
Het Rathenau Instituut, dat de impact van technologie onderzoekt, benadrukt dat hoewel de technologie veelbelovend is, de overgang van proefprojecten naar regulier gebruik vaak lastig is. Eindhoven stopte bijvoorbeeld met het gebruik van slimme camera’s vanwege tegenvallende resultaten en hoge kosten.

Privacy en regelgeving
Gemeenten mogen camera’s gebruiken voor straatveiligheid, maar moeten bij het inzetten van slimme software opnieuw beoordelen of dit noodzakelijk is. Beelden mogen maximaal 28 dagen worden bewaard, tenzij ze nodig zijn voor een politieonderzoek. De politie Den Haag wilde bijvoorbeeld beelden gebruiken om het algoritme te trainen, maar dit stuitte op juridische bezwaren.
De belofte van slimme camera’s blijft aantrekkelijk voor veel gemeenten. Almere onderzoekt nu bijvoorbeeld mogelijkheden om scooters te detecteren bij geldautomaten en juweliers, in de hoop hiermee criminaliteit verder te bestrijden.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner