Slimme sloten en deurbelcamera’s maken opmars

Volgens de stichting Nationale Inbraak Preventie is er bij consumenten steeds meer vraag naar slimme deurbellen en dito voordeursloten. Deze bieden gemak, maar verhogen volgens de stichting ook het beveiligingsniveau van de woning.

Slimme deursloten zijn er in twee soorten, namelijk mechanische en elektronische. Bij de eerste zorgt een slim mechanisme ervoor dat bij het dichttrekken van de deur, niet alleen de (driehoekige) dagschoot in de sluitkom van het kozijn valt, maar ook de (rechthoekige) nachtschoot. De deur zit dan meteen goed op slot. Elektronische, slimme sloten bieden nog een stukje meer gemak. Die gaan namelijk weer van het slot af als een geregistreerd mobieltje (of een tag) bij het slot in de buurt komt, zodat de deur makkelijk te openen is.

Malafide slotenmakers
Als iemand per ongeluk de deur achter zich heeft dichtgetrokken en niet bij de buren voor een sleutel terecht kan of kan wachten tot een familielid thuiskomt, is er een probleem. Dan is die persoon genoodzaakt om een sleutelspecialist te bellen om de deur te openen. Het advies luidt dan om niet zomaar op Google te zoeken en het eerste bedrijf te pakken dat zegt je te helpen. Beter is het om bewust te zoeken naar een professioneel pkvw-bedrijf (Politie Keurmerk Veilig Wonen) en dat te bellen. Er zijn veel voorbeelden van malafide bedrijven die een slaatje slaan uit andermans pech en voor dit eenvoudige klusje soms vele honderden euro’s berekenen. De lijst met betrouwbare bedrijven is ook te vinden op de site van de stichting Nationale Inbraak Preventie, namelijk op www.inbraakmislukt.nl.

Het extra gemak van een (deurbel)camera
Uit in juli uitgevoerd onderzoek onder 554 huishoudens blijkt dat ruim een derde van de ondervraagden het wel handig vindt om middels een (deurbel)camera te zien wie er voor de deur staat en vanuit de luie stoel, of op afstand, de deur met een app te kunnen openen. Bijna de helft vindt het erg aantrekkelijk dat je, zonder de deur open te hoeven doen, kunt zien wie er voor je deur staat. Coen Staal, voorzitter van deze stichting: “De afgelopen jaren zijn steeds meer woningen voorzien van goed hang- en sluitwerk. De inbraakcijfers zijn niet voor niets meer dan gehalveerd de afgelopen vijf jaar. We denken dat goede beveiliging die tevens inspeelt op de behoefte aan gemak, weer een extra stap is in het verbeteren van de veiligheid van woningen. We juichen die ontwikkelingen daarom toe, ook omdat een (deurbel)camera het gevoel van veiligheid nog eens versterkt. Als men een camera plaatst, kiest men bij de voordeur het meest voor een deurbelcamera (50%), maar ook de beveiliging­scamera is steeds vaker in beeld (39%), terwijl een klein deel (11%) een dummy-camera plaatst ter afschrikking. Ongeveer een derde staat positief tegenover camera’s gecombineerd met slimme sloten, die op afstand in staat stellen te controleren wie er voor de deur staat, zodat de deur voor hem of haar geopend kan worden. Dit is ook handig voor bijvoorbeeld thuiszorg.

Controleer zelf je eigen huis
Dat er steeds minder inbraken plaatsvinden is mooi, maar volgens Staal is het nog steeds nodig om aan inbraakpreventie te blijven werken. “Nu we allemaal meer tijd thuis doorbrengen, helpt dat de inbraakcijfers nog eens extra omlaag. Maar de corona-tijd gaat eens voorbij. Gebruik die extra tijd thuis dan om af en toe een onderdeel van je huis op inbraakgevoeligheid te controleren! Ga je online op zoek naar tips en adviezen over betere beveiliging van alle soorten deuren of ramen, dan zie je wellicht door de bomen het bos niet meer. Een helder overzicht vind je snel op ons voorlichtingsplatform www.inbraakmislukt.nl”, aldus Staal. Met al die duidelijke tips, waar je op moet letten en wat je moet opmeten, is deze merk-onafhankelijke website beslist nuttig. Wat ook handig is, is dat je door het invullen van de postcode kan opvragen welke DHZ-zaken, bouwmarkten en ijzerwarenspeciaalzaken in de directe omgeving beveiligings­producten verkopen en zo nodig komen monteren.

Over de stichting Nationale Inbraak Preventie
De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie, om daardoor bij te dragen aan het substantieel verlagen van het aantal inbra­ken en inbraakpogingen. Werd in 2012 bijna 92.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan, in 2019 was dit gedaald tot onder de 40.000. De stichting organiseert tweemaal per jaar de Nationale Inbraakpreventie Weken, in mei/juni en november/ december. Partners in de stichting zijn de bedrijven Nemef, Ring  en Yale. Daarnaast werkt de stichting samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en met het Verbond van Verzekeraars. Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.

Deel dit artikel via: