SmartSD toonde de evolutie van beveiligingstechniek

Donderdag 1 juni vond in de monumentale PAMexpo in Court-St.-Etienne in België het evenement SST van SmartSD plaats. Zo’n duizend geïnteresseerden konden kennis maken met tientallen fabrikanten die de distributeur vertegenwoordigd. Naast innovaties waren ook producten uit een ‘ver’ verleden te zien.

De ontwikkelingen binnen de beveiligingstechnologie gaan razendsnel en lijken niet meer te stoppen, zoals eigenlijk in de gehele tech-industrie. Hoe kwam deze evolutie tot stand? Hoe ontwikkelt die zich verder? En wat is de invloed van kunstmatige intelligentie op het toekomstbeeld? Waar staan we met de traditionele disciplines van inbraak, brand, toegang en video binnen de beveiliging? Worden al deze disciplines uiteindelijk samengevoegd in één systeem? En hoe ver zal deze transitie gaan? Al deze vragen kwamen tijdens SST aan bod.

Oud en nieuw
Maar er was meer te zien. SmartSD nam de bezoekers mee op een nostalgische toer en liet de baanbrekende producten van de leveranciers uit het verleden zien. Deze producten konden vergeleken worden met de nieuwste beveiligingsproducten. Zo was de echte evolutie van beveiliging te zien en aan de hand daarvan werden de verwachtingen voor de komende jaren besproken.

Openingsshow
De openingsshow was de officiële kick-off van de SST. Ook dit jaar werd dit weer een spectaculair en interactief evenement. Er werd teruggeblikt op de ontstaansgeschiedenis van SmartSD, dat destijds als Norbain Benelux van start ging en toen nog een papieren catalogus van 1500 pagina’s uitbracht. Zo’n catalogus was tijdens het evenement in te zien. Operationeel directeur John van Willegen ging in op de digitalisering van het bedrijf en de nieuwste ontwikkelingen op dat gebied, zoals de directe koppeling van ERP-systemen en EDI voor het eenvoudig opvragen van productspecificaties. 
Dries Depoorter liet tot slot zien hoe bewakingscamera’s te gebruiken zijn om allerlei kunstuitingen te creëren en hoe met slimme software LinkedIn-profielen aan Tinder-profielen zijn te koppelen. Met dat laatste maakte hij niet uitsluitend vrienden.

Presentaties
Tijdens SST werden vier presentaties gegeven, waarbij de nadruk lag op het geïntegreerd gebruik van producten van verschillende fabrikanten. Zo werden combinaties van Milestone, Bosch, Mobotix en Politec gedemonstreerd, maar ook combinaties van Dahua en Network Optix. Getoond werd hoe producten van Hanwha, Acre, Vanderbilt en Paxton geïntegreerd zijn te gebruiken en hoe Hikvision-camera’s met Foxstream als thermische indringerdetector zijn te gebruiken. Vanzelfsprekend vormde kunstmatige intelligentie de rode draad door alle presentaties. Camerasystemen van vooraanstaande merken worden vrijwel niet meer zonder deze functionaliteit geleverd.
2N liet de laatste ontwikkelingen zien op het gebied van intercoms en toegangsbeheer. Ook hier was een duidelijke evolutie te zien in zowel technologie als design.


Naast het nieuwste aanraakscherm liet 2N ook een paneel uit de begintijd zien. In die periode was alles hufterproef met een stevige stalen behuizing.

Acre is een fabrikant die vooral door overnames erg groot is geworden. Een aantal merken – met name Vanderbilt – wordt door SmartSD vertegenwoordigd.


AddSecure toonde onder andere de nieuwe IRIS-4 50. Dit is een compacte, single-path mobiele alarmtransmissieterminal. Dankzij ondersteuning van 4G is de IRIS-4 50 een oplossing voor de problematiek met betrekking tot het uitfaseren van 2G- en 3G-netwerken en het stopzetten van analoge netwerken.


Natuurlijk was ook Ajax Systems present, met onder andere de nieuwe producten voor domotica. Ook ging veel aandacht uit naar het bedrade Fibra-systeem. Een paar specialisten waren vanuit Oekraïne overgekomen om alles zeer deskundig toe te lichten.


Voor toegangsbeheer is uiteindelijk ook deurbeslag nodig. ASSA ABLOY liet de nieuwste ontwikkelingen op dat gebied zien.


Bosch Security Systems lichtte toe wat tegenwoordig op het gebied van kunstmatige intelligentie mogelijk is en liet de nieuwste camera’s zien.


Naast noviteiten toonde Bosch ook deze ‘antieke’ bewakingscamera van Philips. Het huidige Bosch Security Systems kwam ooit voort uit de beveiligingsdivisie van Philips.


Dahua liet zien dat kunstmatige intelligentie niet meer alleen in de camera’s zit, maar ook in recorders. De NVR’s uit de 5-serie zijn geschikt om ‘domme’ camera’s slim te maken en bijvoorbeeld alarm te laten geven bij het signaleren van een voertuig of een persoon.

Er was ook een demoruimte in de hal, waar diverse fabrikanten dankbaar gebruik van maakten.

Eizo toonde de nieuwste beeldschermen, die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen die er urenlang mee moeten werken. De beelden waren afkomstig van Milestone Systems met wie de stand werd gedeeld.

Flir is pionier op het gebied van thermische camera’s en liet tijdens SST zien hoe intelligent deze tegenwoordig zijn.


Ook Foxstream demonstreerde het effect van thermische camera’s, waarmee volgens de fabrikant indringers met nagenoeg 100% zekerheid zijn te detecteren, ook als zij zich kruipend of sluipend over het terrein begeven.

HID toonde de Signo-toegangslezers, die steeds meer mogelijkheden bieden. Ook waren duurzame pasjes van bamboe te zien. SmartSD is Gold Partner van HID en kan adviseren bij de keuze uit het gigantische assortiment van de Amerikaanse fabrikant.

Hikvision mocht op een reusachtige belangstelling rekenen tijdens SmartSD, wat gezien het enorme assortiment aan producten niet zo verwonderlijk is. Ook hier veel kunstmatige intelligentie en deep learning en diverse verticale toepassingen, zoals detectie van broei met behulp van thermische camera’s.

Bij Mobotix ging de aandacht vooral uit naar thermische camera’s die in combinatie met optische elementen bij uitstek geschikt zijn voor indringerdetectie rond gebouwen.

Nedap toonde tijdens SST de lange afstandlezers voor onder andere parkeerterreinen, maar ook een lezer die geschikt is voor de Belgische ID-kaart.
Optex liet hoogwaardige buitendetectoren zien, alsmede de nieuwe binnendetector FlipX, die nu ook in Grade 3 leverbaar is.

Naast de nieuwste binnendetectoren, toonde Optex een detector uit de beginperiode, die min of meer vermomd was als camera.

Orisec is nieuw bij SmartSD. Deze Britse fabrikant brengt een draadloos inbraakdetectiesysteem dat werkt op basis van Mesh-technologie, waarbij elk component als zender/ontvanger werkt.

Paxton ontbrak uiteraard ook niet tijdens SST. Uitgelegd werd hoe op een installateursvriendelijke wijze de meest complexe toegangssystemen zijn te creëren, waarbij meldingen eenvoudig met camera’s zijn te verifiëren.

Risco toonde onder andere het nieuwe LightSYS Air, dat dit jaar op de markt komt.

Daarnaast liet Risco dit oude paneel uit de begintijd zien, dat toen toch al bijzonder geavanceerd en van een fraai design was.

Het bleef tot sluitingstijd druk. SST zal in 2024 weer in Nederland plaatsvinden. Waar is nog niet bekend, maar het bedrijf verzekerde dat op 2 juni al zou worden gestart met de voorbereidingen.

Deel dit artikel via: