Snapchat wil privacy beschermen met gezichtsherkenning

Via het sociale netwerk Snapchat zijn berichten te verzenden die normaal automatisch gewist worden nadat de ontvanger ze heeft bekeken. Om de privacy van gebruikers beter te beschermen, wil de dienst gebruik gaan maken van gezichtsherkenning.
Snapchat heeft patent aangevraagd voor een technologie waarmee personen in een foto zijn te identificeren. Wie zich aanmeldt bij het sociale medium kan aangeven of zijn foto gedeeld mag worden of niet. Ook is het mogelijk dat elke keer toestemming wordt gevraagd, als iemand een foto van de persoon wil delen. Verder kan iemand aangeven dat foto’s van hem of haar alleen geanonimiseerd doorgestuurd mogen worden. Afbeeldingen van personen die zelf niet op Snapchat zitten, kunnen niet worden geblokeerd.
Critici vragen zich af wat Snapschat precies gaat doen met portretten, waaraan persoonlijke gegevens zijn gekoppeld. Kort geleden had iemand om die reden het bedrijf nog aangeklaagd. Snapchat zegt echter dat biometrische gezichtsinformatie niet wordt bewaard. Ook is er kritiek op het feit dat Snapchat de illusie wekt dat berichten automatisch worden vernietigd. In werkelijkheid kan elke dag een oud bericht opnieuw worden opgevraagd en tegen betaling kan dit zelfs onbeperkt. Verder zijn berichten met screenshots te bewaren en her te gebruiken. Snapchat is daarom niet geschikt voor het delen van foto’s die de verzender in de problemen kunnen brengen. De nieuwe functionaliteit zal dat bezwaar voor een deel wegnemen, als het goed werkt.

Deel dit artikel via: