Snel stijgende vraag naar kogel- en steekwerende vesten
In steeds meer sectoren ontstaat vraag naar steek- en kogelwerende vesten, schrijft het FD. Portiers, beveiligers en handhavers, maar ook advocaten, ambulancemedewerkers, deurwaarders en journalisten willen zich op die manier beschermen tegen toenemend wapengeweld.
Aanvankelijk werden steek- en kogelwerende vesten vrijwel alleen door militairen en politieagenten van speciale eenheden gedragen. Maar tegenwoordig kloppen de meest uiteenlopende beroepsgroepen bij de leveranciers aan. Vooral als er net een aanslag is geweest. Ulrich Houweling van Finstral verkoopt er inmiddels zo’n 500 per jaar en verwacht dat de vraag nog zal toenemen. Hij ziet ook beveiligers langskomen, die op eigen kosten (500 – 1000 euro) zo’n vest aanschaffen. Verder rekent hij tegenwoordig boswachters, zeelieden en medewerkers van Greenpeace tot zijn klanten. Zelfs een psychiater die bedreigd werd door patiënten, kwam naar hem toe voor een vest.
Flinke risico’s
Journalisten droegen tot voor kort een kogelwerend vest als zij naar Irak of Syrië werden uitgezonden, maar tegenwoordig hebben zij zo’n beveiligingsmiddel vaak ook in Nederland nodig, getuige wat met Peter R. de Vries is gebeurd. Zeker bij verslaglegging van demonstraties worden flinke risico’s gelopen. Volgens Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten kwamen er vorig jaar 120 meldingen van geweld tegen journalisten binnen en dit jaar al 250.
Iwan Luiten van EnGarde ziet de vraag toenemen doordat met name boa’s steeds vaker steek- en kogelwerende vesten nodig hebben. Zeker nu ze meer politietaken krijgen toebedeeld. Agressie tegen hulpverleners lijkt volgens hem steeds normaler te worden. “Als werkgever heb je dan de plicht om je medewerkers veilig te houden.”
Arbowet
Volgens het FD is in de Arbowet en het Arbobesluit niets specifieks terug te vinden over het verstrekken van vesten die beschermen tegen wapengeweld. Er staat alleen in dat in een arbeidsinventarisatie en -evaluatie beschreven moet staan aan welke risico’s werknemers blootstaan en wat er wordt gedaan om hen daar zo goed mogelijk tegen te beschermen. Ambulancemedewerkers krijgen inmiddels scherfwerende vesten en helmen als zij naar een gevaarlijke locatie moeten, bijvoorbeeld na een terroristische aanslag.
Kogelwerende vesten zijn er in verschillende gradaties. De hoogste gradatie is NIJ level IV en wordt praktisch alleen gebruikt voor speciale eenheden van het leger. Zo’n 10 kilo wegend vest beschermt ook tegen zware automatische wapens. Voor burgers is er NIJ level IIIA, voor bescherming tegen 9 millimeter- of .44 Magnum-kogels uit (automatische) handvuurwapens. De lichtere varianten hebben flexibele kogel- en steekwerende panelen, waardoor ze redelijk comfortabel onder de normale kleding gedragen kunnen worden.