Snelle toename slachtoffers van CO-vergiftiging

De afgelopen zes weken werden bij achttien incidenten in totaal veertig personen in het ziekenhuis opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging. Dit maken Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting bekend.

“De kou heeft in Nederland nog niet eens ingezet en nu zien we al zoveel ongevallen. En dat terwijl de piekperiode met CO-ongevallen de komende maanden nog plaats gaat vinden”, zegt Jet Vroege, dossierhouder Koolmonoxide Brandweer Nederland. “De sluipmoordenaar CO slaat dit jaar alweer hard toe.”

Problemen
De afgelopen zes weken raakten veertig mensen dusdanig in de problemen, dat zij opgenomen moesten worden in het ziekenhuis. In 2017 kwamen twee mensen om het leven door CO-vergiftiging en werden 161 mensen er ernstig ziek door. Voor 114 van hen was ziekenhuisopname nodig. Vroege: “Hierin zijn dan nog alleen de CO-ongevallen meegenomen, waarbij een gasinstallatie de oorzaak was. Ongevallen door binnenshuis barbecueën – je gelooft het niet, maar het gebeurt echt nog vaak – en open haarden of houtkachels als oorzaak zijn in deze cijfers niet meegenomen. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid meldde in 2015 al dat het totale aantal slachtoffers vermoedelijk veel hoger ligt dan we uit de cijfers kunnen afleiden. Dit is dus nog steeds realiteit.”

Kennis publiek schiet tekort
Uit een representatieve steekproef die de Nederlandse Brandwonden Stichting eerder deze week uitvoerde, komt naar voren dat 43% van de ondervraagden niet weet dat je een CO-melder in de ruimte van het verbrandingstoestel (zoals Cv-ketel, geiser, open haard, kachel) moet plaatsen. Uit dezelfde steekproef blijkt dat bijna de helft van de mensen niet weet dat ook een nieuwe ketel CO-vergiftiging kan geven. Jet Vroege: “Dit terwijl in de helft van de ongevallen sprake is van een nieuwe of pas onderhouden Cv-ketel. De oorzaak is dan meestal een verkeerd aangesloten of losgeraakte rookgasafvoer. Heel belangrijk dat je bij het plaatsen van een nieuwe ketel ook meteen de rookgasafvoer vervangt of in ieder geval laat controleren.”

Risico van CO-vergiftiging neemt komende maanden toe
De meeste ongevallen met koolmonoxide vinden in de maanden november tot en met ongeveer maart plaats, de periode dat de verwarming, kachel en open haard volop in gebruik zijn. Jet Vroege: “Als deze cijfers de komende maanden zo doorgaan, komen we dit jaar op nog veel meer slachtoffers per jaar uit dan Kiwa in 2017 geregistreerd heeft. Daarom slaan we vandaag alarm. Samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting, de GGD en onze 25 veiligheidsregio’s vragen we weer breed aandacht voor deze sluipmoordenaar. Belangrijk is dat iedereen weet hoe je CO-vergiftiging voorkomt en herkent. En natuurlijk dat je ook weet hoe je moet handelen mocht het je toch overkomen. Laat je verwarmingsketel, geiser, kachel of open haard dus elk jaar controleren door een gecertificeerd vakman. Ventileren: Laat 24 uur per dag en 7 dagen per week een raam of rooster op een kiertje staan. En zorg dat je een CO-melder hebt. Alleen deze kan je alarmeren als het zeer giftige CO vrij komt. Plaats de melder aan het plafond in de ruimte van het verbrandingstoestel.” Op www.brandweer.nl/koolmonoxide staat heel veel informatie, ook hoe je een CO-vergiftiging kunt herkennen.

Bron: Brandweer Nederland.

Deel dit artikel via: