Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Uniview

HID

Connect Security

Brivo

ASSA ABLOY

Unii

20face

IDIS

Securitas

Genetec

ASIS

VVNL

CardAccess

Nimo Dog Security

DZ Technologies

Avigilon Alta

Paraat

Alphatronics

Hikvision

Seagate

Seris

RoSecure

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

Nenova

NIBHV

Nimo Drone Security

Top Security

JMB Groep

Secusoft

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

NetworxConnect

HD Security

PG Security Systems

CSL

Kiwa

Ajax Systems

Eizo

VBN

ARAS

Centurion

GFT

CDVI

Eagle Eye Networks

ADI

VideoGuard

Hanwha Vision Europe

Bydemes

SmartSD

Regio Control Veldt

Multiwacht

SmartCell

OSEC

Traka ASSA ABLOY

EAL

Explicate

Alarm Meldnet

2N

Crown Security Services

Masset Solutions

i-Pro

VAIBS

Dero Security Products

Akuvox

Optex

De Beveiligingsjurist

Trigion

VEB

G4S

Milestone

Advancis

Service Centrale Nederland

Paxton

Gold-IP

Sequrix

SOBA

Lobeco

Add Secure

Snelrecht voor geweld tegen BOA’s gemeente Sittard-Geleen

17 april 2023
Redactie
14:20

Een 29-jarige man uit Brunssum, die dinsdag 11 april is voorgeleid aan de rechter-commissaris, staat aanstaande woensdag al op een snelrechtzitting bij de Limburgse politierechter. De man wordt verdacht van mishandeling, bedreiging en belediging van twee ambtenaren in functie (BOA’s).

De twee BOA’s hadden op 4 april de intentie een last onder dwangsom op te leggen aan de verdachte. Zij troffen niemand thuis aan op dat moment en lieten een brief achter bij de woning van de verdachte. De verdachte was hier niet van gediend. Een dag later overhandigden de twee BOA’s alsnog persoonlijk de betreffende brief over de last onder dwangsom. Daarop mishandelde de verdachte een van de twee BOA’s met een honkbalknuppel. Vervolgens bedreigde de man de BOA’s door te roepen: “Ik sla jullie de volgende keer de kop in met een schep. Als iemand in mijn tent komt, dan sla ik die de kop door.” Hij beledigde ze bovendien met de woorden ‘kankermongolen’, ‘debielen’ en ‘vieze vuile kutturk’.
De man die woensdag op de snelrechtzitting staat, blijft tot de zitting in voorlopige hechtenis.

Last onder dwangsom
Een last onder dwangsom is een verplichting aan de burger of een bedrijf om iets te doen of juist te laten. Die verplichting iets te doen of te ‘laten’ wordt de dwangsom genoemd.

Geweld tegen personen met een publieke taak
Naast medewerkers bij de overheid, hebben bijvoorbeeld politie en advocaten, medewerkers van het openbaar vervoer, de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en scheidsrechters een publieke taak. Zij moeten hun werk veilig kunnen uitoefenen. Gevolgen van agressie en geweld naar deze medewerkers raakt niet alleen die personen, maar zorgt er voor dat zij hun publieke taak niet goed kunnen uitvoeren. Dat is juist essentieel voor onze samenleving: deze taken moeten voor iedereen in gelijke omstandigheden beschikbaar zijn. Het is extra belangrijk dat deze functionarissen tegen agressie en geweld worden beschermd.
Politie en het Openbaar Ministerie maakten afspraken dit soort misdrijven eenduidig, effectief en snel af te handelen. Deze zaken krijgen hoge prioriteit en er wordt zo veel mogelijk lik-op-stukbeleid toegepast. Ook kan het OM hogere straffen eisen dan in reguliere zaken.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

SequriX

Seagate

Videoguard

Wordt een partner