Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

NIBHV

Bosch Security Systems

VBN

Masset

Lobeco

Paxton

Brivo

SMC Alarmcentrale

IDIS

Add Secure

Paraat

Distri Company

Alarm Meldnet

OSEC

Genetec

Eagle Eye Networks

Advancis

Sequrix

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

Centurion

Seris

ADI

Secusoft

i-Pro

Avigilon Alta

ARAS

Kidde Commercial

Eizo

Dero Security Products

VVNL

Regio Control Veldt

HID

CSL

SOBA

VideoGuard

PG Security Systems

Milestone

Kiwa

ASSA ABLOY

ASIS

Unii

Traka ASSA ABLOY

VEB

2N

Hikvision

Crown Security Services

Intrasec

HD Security

Bydemes

Aritech

G4S

BHVcertificaat.online

Multiwacht

EAL

SmartCell

VAIBS

Trigion

Gold-IP

Optex

Connect Security

Nenova

Hanwha Vision Europe

CDVI

Top Security

Network Optix

MOBOTIX

Uniview

Ajax Systems

Akuvox

Securitas

Alphatronics

Seagate

SmartSD

Oribi ID Solutions

Software simuleert evacuatie van personen

29 augustus 2012
Redactie
00:02

Siemens Building Technologies heeft een softwareprototype ontwikkeld voor het simuleren van evacuaties en het optimaliseren van vluchtroutes uit gebouwen, stadions en andere publieke ruimten.

Naast toepassing voor preventieve doeleinden kan de software in de toekomst ook worden gebruikt in gebouwautomatiseringssystemen en Intelligent-Response-Systemen om evacuaties direct te beïnvloeden. Op de beurs Security 2012 in Essen (25 t/m 28 september 2012) presenteert het bedrijf voor het eerst het prototype van simulatiesoftware voor evacuaties aan een breed publiek.

software voor simuleren van evacuatiesDe software, die samen met Siemens Corporate Technology (CT) is ontwikkeld, is bedoeld om verschillende evacuatiescenario’s te testen. Daar horen bijvoorbeeld de volgende vraagstellingen bij: hoe verandert het vluchtgedrag en de benodigde tijd onder verschillende externe omstandigheden? Hoe kan de duur van een evacuatie worden verkort? Waar ontstaan tijdens de evacuatie knoop- en knelpunten en hoe kan men deze voorkomen?

Het gedrag van een (grote) mensenmassa berekenen is een complexe opgave. Mensen bewegen zich met verschillende snelheden voort en houden minder afstand van begeleiders dan van onbekenden. Meestal loopt men in verschillende richtingen. Als men elk individu en diens interactie met alle anderen analyseert, dan wordt de maximale rekencapaciteit van de computer al snel bereikt. Om dit probleem op te lossen, deelden onderzoekers van Siemens de ruimten op in cellen die overeenkomen met de ruimtebehoefte van een persoon. De verhouding tussen lege en bezette cellen wordt hierbij beschreven als een soort krachtveld.

Op deze manier kan het loopgedrag van duizenden personen circa tien keer zo snel worden berekend dan dat zij in het echt bewegen. Door een koppeling met informatie uit de werkelijkheid, bijvoorbeeld van bewakingscamera’s, kan de software de beweging van mensenmassa’s zelfs voorspellen. Zo kunnen kritieke situaties worden vermeden, waarbij extreme opeenhopingen van mensen door gerichte interventies worden voorkomen. Hierdoor hebben hulpverleners meer tijd om in te grijpen. In de toekomst kan de software ook worden geïntegreerd in gebouwautomatiseringssystemen en Intelligent-Response-Systemen, waarbij proactieve aansturing van verschillende systemen het verloop van evacuaties direct kan beïnvloeden.

Ook voor preventieve doeleinden kan de software van groot nut zijn, als door een simulatie wordt aangetoond waar knelpunten ontstaan tijdens een evacuatie. Dikwijls kunnen dergelijke knelpunten door bouwkundige maatregelen worden verminderd, bijvoorbeeld door een betere plaatsing van zuilen en balustrades om mensenmassa’s te scheiden, of door verbreding van trappenhuizen en deuren.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Distri Company

SequriX

Videoguard

Suricat

Artitech Kidde Commercial

Seagate

Wordt een partner