Software simuleert evacuatie van personen
Siemens Building Technologies heeft een softwareprototype ontwikkeld voor het simuleren van evacuaties en het optimaliseren van vluchtroutes uit gebouwen, stadions en andere publieke ruimten.
Naast toepassing voor preventieve doeleinden kan de software in de toekomst ook worden gebruikt in gebouwautomatiseringssystemen en Intelligent-Response-Systemen om evacuaties direct te beïnvloeden. Op de beurs Security 2012 in Essen (25 t/m 28 september 2012) presenteert het bedrijf voor het eerst het prototype van simulatiesoftware voor evacuaties aan een breed publiek.
De software, die samen met Siemens Corporate Technology (CT) is ontwikkeld, is bedoeld om verschillende evacuatiescenario’s te testen. Daar horen bijvoorbeeld de volgende vraagstellingen bij: hoe verandert het vluchtgedrag en de benodigde tijd onder verschillende externe omstandigheden? Hoe kan de duur van een evacuatie worden verkort? Waar ontstaan tijdens de evacuatie knoop- en knelpunten en hoe kan men deze voorkomen?
Het gedrag van een (grote) mensenmassa berekenen is een complexe opgave. Mensen bewegen zich met verschillende snelheden voort en houden minder afstand van begeleiders dan van onbekenden. Meestal loopt men in verschillende richtingen. Als men elk individu en diens interactie met alle anderen analyseert, dan wordt de maximale rekencapaciteit van de computer al snel bereikt. Om dit probleem op te lossen, deelden onderzoekers van Siemens de ruimten op in cellen die overeenkomen met de ruimtebehoefte van een persoon. De verhouding tussen lege en bezette cellen wordt hierbij beschreven als een soort krachtveld.
Op deze manier kan het loopgedrag van duizenden personen circa tien keer zo snel worden berekend dan dat zij in het echt bewegen. Door een koppeling met informatie uit de werkelijkheid, bijvoorbeeld van bewakingscamera’s, kan de software de beweging van mensenmassa’s zelfs voorspellen. Zo kunnen kritieke situaties worden vermeden, waarbij extreme opeenhopingen van mensen door gerichte interventies worden voorkomen. Hierdoor hebben hulpverleners meer tijd om in te grijpen. In de toekomst kan de software ook worden geïntegreerd in gebouwautomatiseringssystemen en Intelligent-Response-Systemen, waarbij proactieve aansturing van verschillende systemen het verloop van evacuaties direct kan beïnvloeden.
Ook voor preventieve doeleinden kan de software van groot nut zijn, als door een simulatie wordt aangetoond waar knelpunten ontstaan tijdens een evacuatie. Dikwijls kunnen dergelijke knelpunten door bouwkundige maatregelen worden verminderd, bijvoorbeeld door een betere plaatsing van zuilen en balustrades om mensenmassa’s te scheiden, of door verbreding van trappenhuizen en deuren.