Speciaal team moet Amsterdamse horeca uit criminaliteit houden
De gemeente Amsterdam zet speciale ondermijningsteams in, die moeten voorkomen dat noodlijdende horeca in criminele handen terecht komt. Dat vertelt burgemeester Halsema in een zaterdag te publiceren interview in het FD. Uit eerder onderzoek bleek de horeca al voor een kwart door criminelen gefinancierd te worden.
De horeca loopt als gevolg van de coronacrisis enorm veel omzet mis, terwijl veel kosten doorgaan, zoals de huur van het pand en de salarissen van het personeel. De tegemoetkoming van de overheid is voor veel ondernemers niet voldoende om het hoofd boven water te houden en zicht op verbetering lijkt nog ver weg. Dat maakt het voor de bedrijven aantrekkelijker om met nieuwe geldschieters in zee te gaan. Die vinden de deal op hun beurt aantrekkelijk, omdat de horeca goede mogelijkheden biedt om crimineel geld wit te wassen.
Foute investeerders
De ondermijningsteams zijn samengesteld uit ambtenaren van de gemeente, Belastingdienst en FIOD. Zij hebben als opdracht om na te gaan of nieuwe eigenaren van horecabedrijven een bonafide achtergrond hebben. Halsema ziet ook wel in dat veel van de 8000 Amsterdamse cafés en restaurants het ondanks de steunmaatregelen van de overheid niet gaan redden en daarom noodgedwongen in de verkoop belanden. “Een bijkomend risico is ondermijning en zwart geld. Anders gezegd: we willen uiteraard de solide ondernemingen behouden en niet dat foute investeerders de zaken in nood overnemen”, zegt zij tegenover het FD. Het lijkt mosterd na de maaltijd, want uit eerder onderzoek is al gebleken dat meer dan de helft van de Amsterdamse horeca onderhands gefinancierd is en dat daarvan bijna de helft kon worden teruggeleid tot criminele antecedenten.
Vergunning voor hotels
Om meer grip te krijgen op de branche wil Amsterdam de hotels vergunningplichtig maken, zodat nader onderzoek kan plaatsvinden naar de mensen die de bedrijven leiden en financieren. “We willen niet dat foute investeerders de zaken in nood overnemen”, aldus Halsema. Zij erkent dat dit niet makkelijk is te voorkomen, omdat het financieren van de horeca op zichzelf niet verboden is.
Niet alleen de horeca heeft het zwaar in hoofdstad. Volgens het FD liep Amsterdam het afgelopen jaar ruim 300 miljoen euro mis aan inkomsten uit met name het toerisme. Dit bedrag wordt deels gecompenseerd door 80 miljoen euro op het ambtelijke apparaat te bezuinigen.