Speciale jas beschermt privacy

Het Nederlands modecollectief Project KOVR brengt een zogenoemde anti-surveillancejas op de markt. Deze bestaat uit meerdere lagen van nikkel, koper en nylon die het lekken van data, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon, tegen moeten gaan.

Behalve tegen koude en regen, beschermt de speciale jas van modecollectief Project KOVR ook tegen inbreuken op de privacy. De speciale lagen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de smartphone niet kan zenden en ontvangen. Het voordeel is dat elektronisch zakkenrollen wordt tegengegaan, evenals allerlei vormen van cyberspionage. Nadeel is dat de drager telefonisch onbereikbaar wordt. Ook de visuele privacy kan beschermd worden, want de jas heeft een volledig gelaatbedekkende capuchon en een speciale hoes voor het beschermen van apparaten. De jas werd eind oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven gedemonstreerd.
De ontwerpers zijn nog wel op zoek naar financierders, zodat de jas in productie genomen kan worden. Er zal 15.000 euro nodig zijn. De jas gaat 575 euro kosten en komt vanaf januari in de handel. Tenminste, als het lukt om de benodigde fondsen bijeen te krijgen.

Deel dit artikel via: