Specialisten Amsterdamse politie moeten ‘de straat’ op

Om voldoende politie op straat te houden, worden in Amsterdam verschillende specialistische politieteams in Amsterdam opgedoekt. Dit besluit van de lokale driehoek maakte burgemeester Femke Halsema woensdag bekend aan de gemeenteraad. Ook zijn negen politiebureaus in de hoofdstad binnenkort niet meer ’s avonds geopend.

Volgens de burgemeester gaat het om een pijnlijke, doch welbewuste beslissing. Op het moment is de situatie zo dat zelfs de basispolitiezorg in enkele districten onder druk staat. Om de nood te lenigen zouden minimaal 500 nieuwe agenten nodig zijn, maar daar komt het ministerie van Justitie & Veiligheid niet mee over de brug, aldus de burgemeester, die daaraan toevoegt dat ‘het water de gemeente aan de lippen staat’.

Onderzoeken liggen stil
De hoofdstad kampt al langer met een groot tekort aan agenten. Zeker sinds de moord op advocaat Derk Wiersum, die het noodzakelijk gemaakt heeft om verschillende personen van de rechtelijke macht politiebescherming te geven.  Volgens de burgemeester is hierdoor een groot aantal onderzoeken op het gebied van zware criminaliteit komen stil te liggen. Ook stijgen hierdoor volgens haar het ziekteverzuim en de uitstroom van personeel bij de politie.

Politiebureaus vaker dicht
Alleen de politiebureaus Burgwallen, Boven-IJ, Meer en Vaart, Flierbosdreef en Van Leijenberghlaan zullen in de toekomst nog continu geopend zijn. De andere negen Amsterdamse politiebureaus gaan dan om zes uur ’s avonds dicht. De politieteams die zich richten op transportcriminaliteit en horecaveiligheid worden als eerste opgeheven. Het team voor noodhulp in het Amsterdamse havengebied gaat naar de basisteams. Dat betekent onder andere dat er geen deskundigen meer beschikbaar zijn als er incidenten met gevaarlijke stoffen gebeuren. In totaal zullen er zo’n vijftienduizend diensten naar de basisteams verschuiven.

Andere steden
Ook in Utrecht zullen politiebureaus minder vaak open zijn wegens capaciteitsgebrek bij de politie. Dat betreft onder andere de bureaus in de beruchte wijken Kanaleneiland en Overvecht. Verder wordt minder politie beschikbaar gesteld voor wedstrijden van FC Utrecht. Dat laatste gaat ook in Rotterdam gebeuren. Ook die stad kampt met een tekort van 500 agenten. Tot 2022 wordt geen verbetering verwacht. De politie zelf klaagt intussen ook steen en been. De bonden waarschuwden onlangs dat agenten volledig uitgeput raken door de toenemende werkdruk. Als oplossing werd voorgesteld om minder evenementenvergunningen af te geven en administratie niet langer door agenten te laten doen.

Deel dit artikel via: