Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

HD Security

Unii

Uniview

Nimo Drone Security

Akuvox

VAIBS

CSL

CardAccess

Securitas

EAL

Eizo

ASIS

Genetec

De Beveiligingsjurist

Eagle Eye Networks

Gold-IP

G4S

Traka ASSA ABLOY

Milestone

2N

Sequrix

NetworxConnect

VBN

Paxton

20face

GFT

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

Hanwha Vision Europe

Paraat

Advancis

SmartSD

Bydemes

Hikvision

Nenova

Oribi ID Solutions

VVNL

Seris

OSEC

VideoGuard

HID

BHVcertificaat.online

Trigion

JMB Groep

RoSecure

Multiwacht

i-Pro

ADI

Explicate

Ajax Systems

Masset Solutions

DZ Technologies

ARAS

Regio Control Veldt

SOBA

Optex

CDVI

Nimo Dog Security

SMC Alarmcentrale

Avigilon Alta

Centurion

VEB

Connect Security

Dero Security Products

Seagate

Add Secure

Top Security

NIBHV

Alphatronics

Crown Security Services

Kiwa

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

Bosch Security Systems

Secusoft

Brivo

IDIS

Lobeco

SmartCell

‘Spookauto’s’ toenemend probleem voor de maatschappij

31 januari 2020
Redactie
06:57

Tanken zonder te betalen. Verkeersovertredingen begaan zonder ooit een boete te krijgen. Er zijn tal van redenen waarom automobilisten met valse kentekens rondrijden. De Telegraaf ging met de politie op pad naar deze zogenoemde ‘spookauto’s’. Het blijkt een groot probleem.

Veelal gaat het om auto’s met buitenlandse kentekens. Kentekens die nergens staan geregistreerd, waardoor het op basis daarvan niet mogelijk is de eigenaar van de auto te achterhalen. Soms gaat het om automobilisten die op deze manier belastingvrij proberen te rijden, maar de auto’s worden ook gebruikt om misdrijven te plegen. Volgens Richard van Essen van de Landelijke Eenheid van de politie worden de ‘spookauto’s’ vooral gebruikt door ’mobiele bandieten’, die met name vanuit Oost-Europa op grote schaal misdrijven als winkeldiefstal, inbraken en babbeltrucs komen plegen. Het afgelopen jaar werden er bijna 700 van de weg gehaald, maar dat is volgens Van Essen nog maar het topje van de ijsberg.

Gespecialiseerde handelaren
Door de fraude met kentekens loopt de overheid naar schatting miljoenen euro’s mis doordat geen belasting wordt betaald en boetes niet geïnd kunnen worden. Volgens de politie zijn er handelaren die gespecialiseerd zijn in het leveren van spookauto’s, compleet met valse buitenlandse kentekens uit onder andere Frankrijk, Groot-Brittannië en Oost-Europa. Ook gebeurt het dat Nederlanders in bijvoorbeeld Bulgarije een gebruikte auto kopen en daarmee in Nederland gaan rijden, zonder deze officieel te importeren. Het team Infra van de Nationale Politie, dat jacht maakt op mobiele bandieten, transportcriminelen en verkeersvandalen, noemt dit vooralsnog bijvangst. Toch is het ook een serieus probleem. Vooral als een ongeluk ontstaat en de veroorzaker niet verzekerd is of zelfs niet getraceerd kan worden. En het gebeurt meer dan regelmatig dat in spookauto’s verboden spullen worden aangetroffen, zoals wapens en drugs.

Lees hier het volledige artikel.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner