Steeds meer drones ingezet voor surveillance

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI heeft een vloot van vliegtuigjes die voor surveillance worden ingezet en in China worden drones ingezet om spiekmethodes te detecteren.

De vliegtuigjes van de FBI verbergen zich achter diverse fictieve bedrijven en zouden technologie voor videosurveillance bevatten en soms ook apparatuur voor telefoonsurveillance. Details over het programma zijn om veiligheidsredenen niet openbaar, zegt de FBI.

Reaper UAVDe vliegtuigen zijn in staat om beelden van criminele activiteiten op de grond te maken, en worden vervolgens voor opsporing en veroordeling gebruikt. Ook kunnen de vliegtuigen zich voordoen als zendmast en duizenden mensen op de grond tegelijkertijd identificeren.

Op kleine schaal zijn drones de uitkomst om spiekende scholieren in de kraag vatten, meldt Wired.  Ze worden ingezet tijdens de ‘gaokao’ toelatingsexamens voor de universiteit in de Chinese provincie Luoyang. De examens worden gezien als de meest stressvolle examenperiode ter wereld. Deelnemers vinden dan ook ingenieuze manieren om te spieken. Zo zijn er studenten geweest die vragen doorsturen via een slimme pen, om vervolgens de antwoorden binnen te krijgen via een oordtelefoontje.

De drone is daarom speciaal uitgerust om moderne spiekmethodes te detecteren. Het apparaat vliegt op vijfhonderd meter hoog boven de studenten en pikt radiosignalen op.  Medewerkers kunnen de drone besturen en inzoomen om de exacte locatie van een signaal te vinden.

Ondertussen werkt NASA werkt met de Federal Aviation Administration (FAA) in de VS samen om een ​​netwerk te bouwen voor het bewaken van drones. NASA doet hierbij een beroep op telecomprovider Verizon voor het ontwikkelen van een systeem dat gebruik maakt van telefoonmasten, om commerciële en civiele vliegtuigen in de gaten te houden.

Deel dit artikel via: