Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ARAS

SMC Alarmcentrale

Akuvox

SOBA

ASIS

Add Secure

NetworxConnect

VideoGuard

JMB Groep

OSEC

Nimo Drone Security

Top Security

Seris

Gold-IP

Paraat

Optex

Seagate

PG Security Systems

HID

Dero Security Products

Ajax Systems

i-Pro

Connect Security

NIBHV

Sequrix

ASSA ABLOY

Nenova

Multiwacht

Regio Control Veldt

ADI

IDIS

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

SmartCell

Explicate

Advancis

EAL

Service Centrale Nederland

CardAccess

Genetec

Milestone

Bosch Security Systems

CDVI

RoSecure

2N

Lobeco

CSL

G4S

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

VEB

Nimo Dog Security

Alphatronics

Trigion

20face

Uniview

SmartSD

Kiwa

Brivo

DZ Technologies

Paxton

Masset Solutions

GFT

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

Secusoft

Eizo

HD Security

Unii

VBN

Centurion

VAIBS

Securitas

VVNL

Bydemes

Hikvision

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

Crown Security Services

Steeds meer incidenten met verwarde personen

15 december 2022
Redactie
12:14

Het aantal meldingen van incidenten met verwarde mensen stijgt onverminderd door, zo meldt de NOS. Van 2017 tot en met 2021 registreerde de politie 886.000 gevallen van dit soort overlast. En volgens het CBS vinden tegenwoordig al bijna 12.000 incidenten per maand plaats.

De politie heeft de afgelopen vijf jaar te maken gehad met 187.000 verwarde personen, waarvan er 9700 meer dan tien keer zijn aangehouden voor het veroorzaken van overlast. Voor ’s zomers en in de grote steden vinden veel incidenten plaats. De ministers Yesilgöz en Helder spreken van een ’taai en complex maatschappelijk vraagstuk’. Het kabinet heeft nu 59 miljoen euro extra uitgetrokken om de situatie te verbeteren. Daarnaast komt er geld beschikbaar voor ggz-verpleegkundigen die meldkamers van de politie gaan helpen situaties goed in te schatten.

Heel vervelend gedrag
Volgens expert Bauke Koekkoek van de Politieacademie en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) gaat het vooral om mensen zonder goede inbedding in het leven, die balanceren op het randje van justitie en zorg, die zich overal weggestuurd en uitgekotst voelen en die echt heel vervelend gedrag vertonen. Zij maken zich schuldig aan vernielingen, ernstige overlast en het lastigvallen of bedreigen van mensen. Sommigen van hen komen volgens Koekkoek in aanmerking voor gedwongen opname in een ggz-instelling of opsluiting in een gevangenis. Het probleem is alleen dat politie en justitie de gepleegde feiten los van elkaar vaak niet ernstig genoeg vinden voor vervolging.

20 procent van de politiecapaciteit
De meeste incidenten worden veroorzaakt door mensen die bijvoorbeeld hun huis zijn verloren, financieel in de problemen zijn geraakt of op eigen initiatief met hun medicatie zijn gestopt. Psychoten die mensen aanvallen op straat komen minder vaak voor dan soms gedacht wordt. Ook krijgt de politie te maken met meldingen van mensen die zich iets inbeelden. Al dit soort incidenten komt in de politiesystemen terecht als een ‘E33’, de code voor ‘persoon met verward gedrag’. Het blijft moeilijk om grip te krijgen op de problemen met verwarde personen, die volgens eerdere schattingen minstens 20 procent van de politiecapaciteit vergen. De meeste groei wordt veroorzaakt door mensen die het steeds hogere tempo van de maatschappij niet kunnen bijhouden, daardoor in de problemen raken en die problemen trachten op te lossen met crimineel gedrag.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner