Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Gold-IP

JMB Groep

Avigilon Alta

Milestone

Alphatronics

OSEC

Eizo

Uniview

Brivo

Sequrix

Ajax Systems

NIBHV

Optex

Lobeco

SmartCell

Paxton

G4S

CardAccess

Explicate

Nenova

Masset Solutions

Centurion

ASIS

HID

CSL

Akuvox

SmartSD

SOBA

Paraat

ASSA ABLOY

Securitas

HD Security

Nimo Drone Security

Regio Control Veldt

ADI

NetworxConnect

De Beveiligingsjurist

Add Secure

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

Alarm Meldnet

IDIS

Dero Security Products

Secusoft

BHVcertificaat.online

EAL

Seagate

RoSecure

20face

VAIBS

VEB

i-Pro

Bydemes

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

ARAS

GFT

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

Top Security

VBN

Kiwa

Crown Security Services

Unii

VVNL

Traka ASSA ABLOY

Seris

Genetec

Trigion

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

VideoGuard

2N

Connect Security

CDVI

Advancis

Hanwha Vision Europe

Hikvision

Steeds meer journalisten hebben beschermingsmiddelen nodig

1 november 2021
Redactie
19:54

Volgens nu.nl schaffen steeds meer mediaorganisaties steekwerende vesten en bodycams aan voor hun journalisten. De reden is het toenemende geweld tegen de pers, zegt Peter ter Velde van PersVeilig. Zijn organisatie beschermt journalisten tegen geweld en agressie op straat, op sociale media of via rechtszaken.

Ter Velde zegt niet welke mediaorganisaties beschermingsmiddelen hebben aangeschaft en of het om pilots gaat. Wel stelt hij dat veel van de bedrijven en freelancers steekwerende vesten alvast uit voorzorg hebben gekocht. Hij geeft zelf veiligheidstrainingen aan journalisten en benadrukt dat de vesten van nut kunnen zijn. Zo zou tijdens de avondklokrellen in Eindhoven met messen naar journalisten zijn gegooid.

Bodycam
Ook de bodycam wint aan populariteit. Ze worden al gebruikt door zogenoemde 112-journalisten. Die merken dat agressie afneemt als mensen zien dat ze gefilmd worden. Bovendien leveren de bodycams bij agressie direct bewijsmateriaal op. Een nadeel is dat mensen liever niet geïnterviewd willen worden als zij de bodycam zien. Dat is een reden dat sommige journalisten zo’n maatregel niet zien zitten.
Een recent incident vond plaats na de wedstrijd tussen NEC en Vitesse. Na afloop werden zowel agenten als journalisten aangevallen door relschoppers. Voor Omroep Gelderland was dat een reden om journalisten niet langer naar risicowedstrijden te sturen.

Overheid
Dinsdag 2 november is de Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten. Hiermee worden VN-lidstaten opgeroepen om iets te doen tegen geweld en misdrijven tegen journalisten en de persvrijheid te beschermen. De datum is gekozen ter nagedachtenis van twee Franse journalisten die op 2 november 2013 om het leven zijn gebracht in Mali.
In veel landen worden journalisten tegengewerkt door de overheid. In Nederland gebeurt dat weliswaar niet, maar Ter Velde wijst erop dat de bescherming van journalisten nog wel eens te wensen overlaat. De Nationale Politie heeft PersVeilig nu wel toegezegd dat er voor regionale aanspreekpunten gezorgd gaat worden. Ter Velde wil graag korte lijnen met elke Veiligheidsregio. PersVeilig is een samenwerking tussen journalistenvakbond NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

SequriX

Suricat

Videoguard

Wordt een partner