Steeds meer ondermijning vanuit grote woontorens
Criminelen vestigen zich volgens de politie graag in woontorens, omdat ze daar goed anoniem kunnen blijven. Daarom hield de politie deze week diverse woontorens in het centrum van Rotterdam goed in de gaten. Dit leidde tot een vangst van in totaal 20 kilo heroïne en ruim 27.000 euro.
De politie zegt steeds vaker te maken te krijgen met ‘spookbewoningen’, waarbij criminelen anoniem een huis huren en dat gebruiken voor criminele activiteiten. In woontorens en luxe appartementencomplexen is vaak weinig sociale controle. Een reden voor de politie om deze woontorens extra aandacht te geven.
Drie mannen die maandagavond een woontoren aan de Wijnbrugstraat verlieten, vielen op door hun verdachte gedrag. Vervolgens stapten ze met een grote tas in een dure auto. De agenten besloten hen te controleren. Op de Aelbrechtskade hielden de agenten de auto staande en doorzochten deze. In de auto stond een tas met zakjes poeder. Achteraf bleek dit drie kilo heroïne te zijn. Ook lag er bijna 20.000 euro aan contanten. De inzittenden, drie mannen van 39, 41 en 49 jaar, zijn aangehouden voor overtreding van de opiumwet en witwassen. In hun woningen trof de politie nog veel meer kostbaarheden aan met een twijfelachtige herkomst.
Gevaren van ondermijning
Ondermijning is een term die politie en justitie gebruiken voor criminaliteit waarbij de onderwereld en de bovenwereld met elkaar vermengd raken, zoals bij het witwassen van geld uit criminele activiteiten. Maar de ondermijnende effecten van de drugsindustrie strekken zich nog verder uit. Gevaren als drugslabs in woonwijken, het dumpen van giftig chemisch drugsafval in de natuur, het gebruik van excessief geweld in de openbare ruimte, bedreiging van lokale bestuurders en andere overheidsdienaren, intimidatie en corruptie en het ontstaan van parallelle samenlevingen in sommige steden hangen nauw samen met de illegale drugsindustrie.
Wegkijken is geen optie
Een breed offensief is volgens de politie nodig om ondermijning te bestrijden. In oktober lanceerde de politie in samenwerking met de acteurs van Flikken Rotterdam een film om mensen erop attent te maken dat zij verdachte situaties moeten melden én dat je woning zomaar verhuren aan anderen niet verstandig is: door criminele situaties in een pand, kan een pand gesloten worden en het kost veel geld om de woningen te herstellen bijvoorbeeld in geval van een hennepkwekerij. “Verhuurders kunnen erop letten dat ze geen cash geld accepteren en controleren of een huurder staat ingeschreven bij de gemeente. En andere bewoners van een complex kunnen goed opletten wat er in hun flat gebeurt”, lichtte wijkagent Martijn Scherpenisse destijds toe.