Steeds meer oplichting via valse QR-codes

Cybercriminelen hebben naast phishing nu ook een nieuwe oplichtingstruc genaamd qishing ontwikkeld, waarbij ze via QR-codes proberen toegang te krijgen tot gegevens van hun slachtoffer. Dat schrijft De Telegraaf.

Qishing, een combinatie van QR-code en phishing, draait om het verleiden van slachtoffers om kwaadaardige QR-codes te scannen. Deze codes zijn eenvoudig te genereren en kunnen leiden tot doorverwijzing naar websites of online omgevingen die schadelijk zijn.
Volgens Safeonweb is het hoofddoel van qishing het verkrijgen van geld of persoonlijke gegevens door bijvoorbeeld slachtoffers te vragen om gevoelige informatie achter te laten of betalingen uit te voeren. Daarnaast kunnen criminelen ook malware gebruiken om in te breken op computers.

Steeds inventiever
De Belgische overheidsinstantie FOD Economie waarschuwt dat daders steeds inventiever worden, waarbij ze zelfs kunstmatige intelligentie gebruiken om misleidende berichten op te stellen. Desondanks zijn er enkele waarschuwingssignalen waarop mensen kunnen letten, zoals het verifiëren van de identiteit van de afzender en het vermijden van het delen van persoonlijke gegevens via ongevraagde e-mails, sms’jes of telefoontjes.
Daarnaast moeten mensen alert zijn op verdachte omstandigheden, zoals berichten die op ongebruikelijke tijdstippen worden verstuurd of e-mails van officiële instanties die vanuit niet-officiële e-mailadressen komen.

Andere trucs
Ook veelvoorkomende trucs van online fraudeurs zijn typosquatting, waarbij oplichters kleine typefouten gebruiken in de namen van bestaande bedrijven om mensen te misleiden, en formjacking, waarbij ongemerkt informatie wordt onderschept op legitieme websites.
Om dit soort oplichting tegen te gaan, wordt aangeraden om bij betalingen gebruik te maken van veilige betaalmethoden zoals iDEAL, waarbij men altijd wordt doorgestuurd naar de website van de bank en geen betalingsgegevens op andere websites hoeft achter te laten.

Deel dit artikel via: