Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

GFT

DZ Technologies

RoSecure

ASIS

Add Secure

VEB

Brivo

Secusoft

BHVcertificaat.online

Kiwa

Securitas

Akuvox

Bosch Security Systems

Dero Security Products

NIBHV

Paraat

Oribi ID Solutions

Masset Solutions

Bydemes

2N

OSEC

Genetec

Service Centrale Nederland

Nimo Dog Security

Top Security

SmartSD

Crown Security Services

EAL

Optex

VAIBS

Nenova

Explicate

IDIS

Milestone

Alphatronics

Nimo Drone Security

Traka ASSA ABLOY

Paxton

Alarm Meldnet

CDVI

ARAS

Seagate

Eagle Eye Networks

CardAccess

Centurion

SMC Alarmcentrale

Advancis

Eizo

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

HID

Regio Control Veldt

SOBA

20face

Seris

De Beveiligingsjurist

Unii

SmartCell

VVNL

Gold-IP

Trigion

HD Security

NetworxConnect

VBN

VideoGuard

Network Optix

G4S

Hanwha Vision Europe

ADI

Multiwacht

Ajax Systems

CSL

i-Pro

Sequrix

Lobeco

Uniview

JMB Groep

PG Security Systems

Hikvision

Connect Security

Stel ‘toevallig’ betrokken bij 73 aanrijdingen

2 juli 2024
Redactie
10:38

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen een stel dat beschuldigd wordt van grootschalige verzekeringsfraude. De verdachten kwamen in beeld bij 73 aanrijdingen in een periode van minder dan zeven jaar. Het duo handelde volgens het OM willens en wetens met het doel om verzekeringsmaatschappijen op te lichten.

Uit het onderzoek bleek volgens het OM dat de verdachten tussen 2012 en 2018 systematisch ongelukken in scène zetten door bewust tegen auto’s aan te rijden, bijvoorbeeld wanneer die uit een parkeervak kwamen gereden. De fraude die daaruit voortkwam veroorzaakte grote financiële schade bij verzekeringsmaatschappijen, die voor bijna 180.000 euro uitkeerden aan de verdachten.

Statistisch onwaarschijnlijk
Op de zitting onderstreepte de officier van justitie de statistische onwaarschijnlijkheid dat er sprake was van toeval, zoals de verdachten bepleiten. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is de kans dat er in deze zaak sprake is van fraude één miljoen keer waarschijnlijker dan dat het ongelukken betreffen. Kenmerkend voor die werkwijze is een tafereel dat zich na een van de vele aanrijdingen voltrok: ‘Jij reed achteruit, jij was fout!’, beten ze een benadeelde toe. De betrokken auto werd vervolgens snel uit het zicht gehaald, schadeformulieren werden erbij gepakt en ‘invullen maar’, was de boodschap. Het laat volgens het OM zien hoe opzettelijk en doortrapt de verdachten te werk gingen.

Gevolgen
De officier van justitie benadrukte op zitting de ernst van de feiten: “Verzekeringsfraude is een misdrijf dat niet alleen financiële schade toebrengt aan verzekeringsmaatschappijen, maar uiteindelijk ook leidt tot hogere premies voor alle verzekerden. Daarnaast heeft het in scène zetten van aanrijdingen potentieel gevaarlijke gevolgen voor alle betrokkenen.” Als voorbeeld noemde ze een aanrijding waarbij een kinderzitje met daarin een baby omviel in een auto. En zo werden er iedere keer grote risico’s genomen.

Strafeis
Het OM acht een gevangenisstraf van 12 maanden passend en noodzakelijk om een duidelijk signaal af te geven dat verzekeringsfraude onacceptabel is en zwaar bestraft wordt. In de strafzaak werden niet alle aanrijdingen waarbij het duo betrokken was meegenomen, maar stond vooral de vermeende fraude centraal. Als benadeelde partij stonden vier verzekeringsmaatschappijen op de tenlastelegging met tien opzettelijk veroorzaakte aanrijdingen. Verder verwijt het OM de twee valsheid in geschrifte en vernieling. Uitspraak is over twee weken.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

SequriX

Wordt een partner