Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Sequrix

DZ Technologies

ARAS

Regio Control Veldt

VVNL

PG Security Systems

Optex

SMC Alarmcentrale

CardAccess

RoSecure

VBN

Service Centrale Nederland

Top Security

Ajax Systems

Gold-IP

SOBA

Paxton

Seris

2N

Eizo

VEB

Advancis

Connect Security

Lobeco

Nimo Dog Security

NIBHV

Traka ASSA ABLOY

HD Security

CDVI

NetworxConnect

i-Pro

Centurion

VideoGuard

Paraat

EAL

Securitas

Nenova

Add Secure

Kiwa

Masset Solutions

Bosch Security Systems

Crown Security Services

Explicate

IDIS

SmartSD

OSEC

Alphatronics

Eagle Eye Networks

Genetec

ASIS

VAIBS

Milestone

Avigilon Alta

Unii

Trigion

Hikvision

Bydemes

Oribi ID Solutions

De Beveiligingsjurist

Dero Security Products

Nimo Drone Security

Brivo

CSL

JMB Groep

Network Optix

SmartCell

ADI

Hanwha Vision Europe

HID

GFT

ASSA ABLOY

Uniview

Seagate

Akuvox

Multiwacht

20face

Alarm Meldnet

Secusoft

G4S

BHVcertificaat.online

Sterke toename van anonieme meldingen door coronacrisis

3 mei 2020
Redactie
12:15

Meld Misdaad Anoniem heeft in de afgelopen zeven dagen 105 coronagerelateerde meldingen doorgezet naar de politie. De meldingen hebben onder andere betrekking op illegale feesten in horecagelegenheden. Melders ergeren zich eraan dat door dit gedrag de coronacrisis nog langer zal duren.

Sinds de maatregelen tegen coronaverspreiding van kracht zijn, houdt Meld Misdaad Anoniem (M.) een aparte registratie bij van meldingen die te maken hebben met de coronacrisis. Het gaat volgens de ‘kliklijn’ onder andere om anti-coronaparty’s die georganiseerd worden in horecagelegenheden. Ook zijn er cafés die gasten via de achterdeur binnenlaten, zodat die een dart- of pooltoernooi kunnen houden. Verder komen er meldingen binnen over sportscholen die openblijven en over kappers, nagelstudio’s en prostituees die klanten blijven ontvangen.

Bedrijfsmatige overtredingen
Mensen worden boos als zij zien hoe anderen maling hebben aan de voorschriften van de overheid om de coronaverspreiding in te dammen, maar durven vaak niet zelf actie te ondernemen. Via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000) kunnen zij de overtreding dan bij de handhaving of politie onder de aandacht brengen, zonder angst voor represailles. Mensen bellen ook over groepjes in het park en borrelende buren, maar dergelijke meldingen neemt M. niet in behandeling. De bellers worden dan verzocht om zelf contact met de politie of de gemeente op te nemen. Anoniem melden kan voor wat betreft corona alleen als het gaat om ‘bedrijfsmatige’ overtredingen. Daarvan zijn er in april 616 doorgegeven. In totaal kreeg M. vorige maand 2426 meldingen te verwerken, terwijl dat er normaal rond de 1400 zijn. Er zijn dus ook ruim 400 meldingen extra geweest die geen betrekking hadden op corona. Volgens Marc Janssen van M. komt dat doordat meer mensen thuis blijven en er dus meer sociale controle is. Vooral huiselijk geweld werd veel vaker gemeld dan gebruikelijk. Volgens de politie is het aantal diefstallen en inbraken flink gedaald sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, maar daar merkt het meldpunt weinig van. Het aantal meldingen van deze delicten is niet afgenomen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

Suricat

SequriX

Videoguard

Wordt een partner