Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

De Beveiligingsjurist

BHVcertificaat.online

OSEC

Avigilon Alta

Explicate

Top Security

VEB

VideoGuard

Centurion

SOBA

VBN

IDIS

Bydemes

GFT

Alarm Meldnet

RoSecure

Oribi ID Solutions

G4S

Genetec

Trigion

Eizo

Paxton

JMB Groep

Hanwha Vision Europe

VVNL

Gold-IP

2N

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

Alphatronics

Multiwacht

VAIBS

CardAccess

Uniview

SMC Alarmcentrale

Masset Solutions

HD Security

ADI

i-Pro

Optex

Eagle Eye Networks

Akuvox

Add Secure

CDVI

Regio Control Veldt

Securitas

Unii

ARAS

Hikvision

Nimo Dog Security

ASIS

Secusoft

Sequrix

CSL

NIBHV

Connect Security

DZ Technologies

Crown Security Services

Nenova

Nimo Drone Security

Seris

PG Security Systems

Dero Security Products

Bosch Security Systems

EAL

NetworxConnect

20face

Ajax Systems

SmartSD

Lobeco

Traka ASSA ABLOY

Brivo

Paraat

Seagate

Advancis

HID

Milestone

Kiwa

SmartCell

Steun in rug van ondernemers bij verzet tegen criminelen

4 februari 2021
Redactie
06:51

Ondernemers en boeren krijgen steun in hun verzet tegen criminelen die zaken met hen willen doen. Politie, de gemeente Lingewaard en de omgevingsdienst trekken voor dit doel gezamenlijk op in het project Stuwdam. Op 3 februari werd gestart in Gendt.

De centrale doelstelling van het project is het de bedrijven bewust maken van risico’s en signalen die wijzen op criminele intenties van potentiële zakenpartners en een betere informatiepositie van de overheid. Op deze manier kan gezamenlijk worden optreden tegen ondermijnende criminaliteit, wordt de gezamenlijke weerbaarheid vergroot en wordt het gebied onaantrekkelijk voor criminelen.
De politie geeft prioriteit aan het opsporen en ontmantelen van drugslabs en opslaglocaties en regelmatig met succes. Maar het allerbeste is als die criminelen geen poot aan de grond krijgen. Dat vraagt om een weerbare houding van boeren en bedrijven, maar die kunnen daar hulp goed bij gebruiken, aldus de politie.

Grote risico’s
Steeds vaker worden eigenaren van loodsen en schuren benaderd door criminelen, die interesse hebben om een drugslab te starten of om grondstoffen op te slaan. De financiële verleiding is soms groot, zeker als het bedrijf het moeilijk heeft. Zaken doen met criminelen heeft een grote prijs; voor je het weet zit je er aan vast en raak je verzeild in een milieu waar je niet in terecht wilt komen. ‘Samenwerking’ met criminelen brengt immers grote risico’s met zich mee. In de eerste plaats is degene die bijvoorbeeld een pand verhuurt waar strafbare feiten plaatsvinden, zelf strafbaar met alle gevolgen van dien: aanhouding en vervolging, financiële schade door boetes. Daarnaast komt het regelmatig voor dat criminelen geweld gebruiken als iemand niet doet wat hij of zij zegt (of bedreigingen uiten of overgaan tot afpersing). Een drugslab is bovendien riskant voor de gezondheid (gezien de gebruikte chemicaliën) en het levert door de vaak halfbakken constructies serieus brandgevaar op.

Alert op signalen
Door direct contact te leggen met bedrijven (onder andere door hen te bezoeken en controles uit te voeren) en hen bewust te maken van risico’s, kunnen bedrijfsleiders maatregelen nemen. Zo worden ze op de hoogte gebracht over signalen die kunnen wijzen op criminele intenties en waar ze deze vervolgens kunnen melden. Voorbeelden van signalen zijn dat criminelen vaak contant willen betalen en hun identiteit niet willen vrijgeven.
Behalve de grotere bewustwording van bedrijfseigenaren leveren de gesprekken op hun beurt informatie op voor de gemeente en de politie. Waar nodig wordt op basis daarvan gericht opgetreden. Daarbij kan men denken aan extra surveillances, controles en aanhoudingen.

Stuwdam wordt in 2021 uitgerold over het hele gebied in Gelderland-Midden. Bij het optreden worden de coronamaatregelen in acht genomen.

Bron: politie.nl

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner