Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Akuvox

Advancis

Optex

MOBOTIX

Seris

Multiwacht

Avigilon Alta

EAL

CDVI

Genetec

Masset

CSL

Aritech

Securitas

IDIS

Hanwha Vision Europe

ARAS

Eagle Eye Networks

Paxton

Network Optix

Top Security

Intrasec

SOBA

NIBHV

HID

Lobeco

Kidde Commercial

Add Secure

Regio Control Veldt

VVNL

Centurion

OSEC

Nenova

Paraat

Hikvision

Distri Company

i-Pro

SmartSD

Eizo

ASSA ABLOY

Milestone

Service Centrale Nederland

Seagate

Kiwa

HD Security

VBN

NetworxConnect

Trigion

Sequrix

ADI

G4S

BHVcertificaat.online

Unii

2N

Dero Security Products

Traka ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

VAIBS

PG Security Systems

Alarm Meldnet

VideoGuard

Gold-IP

Alphatronics

Crown Security Services

Uniview

Connect Security

SmartCell

Secusoft

Ajax Systems

ASIS

Brivo

Bosch Security Systems

SMC Alarmcentrale

Bydemes

VEB

Stiekem filmen van voorbijgangers mag niet

1 oktober 2019
Redactie
07:54

Als een bedrijf aan Rodney Haan van het CCV vraagt of het camera’s in de openbare ruimte mag ophangen, adviseert hij om dat niet te doen. “Strikt juridisch mag het gewoon niet.” De specialist is een van de sprekers tijdens de Dahua Solution Day, die woensdag plaatsvindt in het Willem II-stadion in Tilburg en waarbij deelnemers een auto kunnen winnen.

Het afgelopen jaar is het een paar keer in het nieuws geweest dat passanten op het Rembrandtplein in Amsterdam en bij het Centraal Station in Rotterdam heimelijk werden gefilmd door in reclamezuilen verborgen camera’s. “De belangrijkste vraag die dan speelt is of de mensen die worden gefilmd toestemming hebben gegeven om de beelden te verwerken. Als die ontbreekt, moet je dit dus niet doen als de mensen herkenbaar in beeld worden gebracht.

Grijs gebied
Volgens Haan zouden er wel beelden mogen worden gemaakt als personen onherkenbaar in beeld komen. Er is tegenwoordig software die automatisch gezichten ‘blurt’. Dat is volgens de specialist van het CCV weliswaar grijs gebied, maar dat is wel geaccepteerd. “Wat wil de eigenaar van de camera’s met de beelden? Je rommelt wel in de persoonlijke levenssfeer van de mensen die er lopen. Dan moet je kunnen verantwoorden waarom je dat doet.”

Veiligheid
De zaken liggen anders als het om veiligheid gaat, maar ook dan zijn er volgens Haan strenge voorwaarden verbonden aan het filmen van mensen op openbaar terrein. “Veel mensen willen cameratoezicht, maar gaan voorbij aan het feit dat dit niet altijd alles oplost. Het is belangrijk dat er ook andere maatregelen worden getroffen om criminaliteit te beperken. En men moet stil staan bij het effect van cameratoezicht. Het kan criminelen afschrikken, maar een camera voorkomt bijvoorbeeld geen geweld door dronken cafébezoekers. Dan is hooguit achteraf vast te stellen wie begonnen is. In een dergelijke situatie heb je dus ook goede afspraken nodig met collega-bedrijven, de gemeente en de politie.

Privacy
Vindt Haan cameratoezicht een inbreuk op de privacy van burgers? ‘’We hebben wetgeving om ervoor te zorgen dat cameratoezicht geen inbreuk is op de privacy van burgers. Alle camera’s die de gemeente plaatst, moeten aan bepaalde eisen voldoen. Natuurlijk moet de privacy van burgers gerespecteerd worden, daarom is het bijvoorbeeld ook zo dat openbare camera’s nooit bij woningen naar binnen mogen kijken. Bovendien wordt de eis gesteld dat camerabeelden niet oneindig bewaard mogen worden. Ook de gemeente moet de inzet van camera’s goed onderbouwen. Volgens de wet moet het proportioneel en subsidiair zijn. Voor camera’s bij bedrijven is gegevensbescherming leidend.’’

Klik hier voor meer informatie over de Dahua Solution Day.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Videoguard

SequriX

Seagate

Distri Company

Suricat

Artitech Kidde Commercial

Wordt een partner