Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CSL

PG Security Systems

VVNL

OSEC

SMC Alarmcentrale

EAL

HD Security

IDIS

BHVcertificaat.online

Explicate

Eagle Eye Networks

Securitas

ASIS

2N

Trigion

Traka ASSA ABLOY

i-Pro

ASSA ABLOY

20face

ARAS

DZ Technologies

Secusoft

Regio Control Veldt

Paraat

G4S

Alphatronics

Lobeco

Akuvox

CDVI

Ajax Systems

Uniview

Eizo

Genetec

Nenova

Seris

HID

Optex

Nimo Dog Security

Paxton

Service Centrale Nederland

CardAccess

VEB

SOBA

Avigilon Alta

Oribi ID Solutions

Nimo Drone Security

Masset Solutions

JMB Groep

SmartSD

GFT

Connect Security

NetworxConnect

SmartCell

Gold-IP

Brivo

Kiwa

Alarm Meldnet

Dero Security Products

NIBHV

Add Secure

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

Top Security

ADI

Unii

Crown Security Services

De Beveiligingsjurist

VideoGuard

VAIBS

Hikvision

Bydemes

Centurion

Sequrix

Advancis

Milestone

Seagate

Multiwacht

RoSecure

VBN

Stijging incidenten op middelbare scholen

4 juni 2024
Redactie
04:45

Minister Mariëlle Paul van Primair en Voortgezet Onderwijs noemt de stijging van incidenten op middelbare scholen ‘volstrekt onacceptabel’. Ze reageert hiermee op een onderzoek van RTL Nieuws dat een toename van ernstige incidenten zoals drugshandel, zware vechtpartijen en zelfs prostitutie op de toiletten aan het licht brengt.

RTL Nieuws sprak met schooldirecteuren, docenten en deskundigen. Zij wijzen op de opkomst van straatcultuur in de middelbare scholen. De Onderwijsinspectie bevestigt dit beeld en meldt een recordaantal meldingen van veiligheidsincidenten in de eerste vier maanden van dit jaar, afkomstig van scholen, docenten, leerlingen en ouders. Minister Paul zegt de zorgen van de inspectie te delen en reageert bezorgd op deze ontwikkeling. “Ik herken de signalen van toenemend geweld en agressie in het onderwijs. Dit is helaas onderdeel van een bredere maatschappelijke trend.” Ze benadrukt dat onveiligheid ‘juist op school volstrekt onacceptabel’ is. “Veiligheid is een basisvoorwaarde voor leren en werken.” De minister dringt erop aan dat scholen bij ernstige incidenten contact houden met de politie en aangifte doen.

Complexe problematiek
Volgens Paul is het probleem niet eenvoudig op te lossen en kunnen scholen dit niet alleen aanpakken. Ze werkt aan oplossingen en benadrukt dat het kabinet de toenemende verharding zeer serieus neemt. “We zetten verschillende trajecten in om de situatie te verbeteren. Tegelijkertijd is er geen allesomvattende oplossing. Dit probleem kan niet alleen door scholen worden opgelost. Ook ouders, gemeenten en politie hebben een verantwoordelijkheid.” Tweede Kamerlid Daan de Kort (VVD) kondigde naar aanleiding van het RTL Nieuws-onderzoek aan Kamervragen te zullen stellen over de toename van ernstige incidenten op middelbare scholen. In het schooljaar 2020-2021 kwamen er nog 391 meldingen binnen bij de Onderwijsinspectie. Dat aantal groeide door naar 772 in het schooljaar 2022-2023. Bijna 40 procent van de meldingen in het afgelopen schooljaar gingen over psychisch geweld en ruim 20 procent over fysiek geweld. De Inspectie van het Onderwijs zegt strenger te gaan controleren wat middelbare scholen doen voor de veiligheid van hun leerlingen.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

SequriX

Seagate

Videoguard

Wordt een partner