‘Stil alarm’ voor NS-reizigers al 232 keer gebruikt

De door NS geboden mogelijkheid om via WhatsApp ‘stil alarm’ te slaan is sinds de invoering op 30 april al 232 keer gebruikt, meldt De Telegraaf. Volgens de krant bijzonder, omdat relatief weinig ruchtbaarheid is gegeven aan de nieuwe dienstverlening en nog geen tiende deel van het normale aantal reizigers de trein pakt.

Volgens de NS is vanwege de coronamaatregelen het persoonlijk contact met bijvoorbeeld de hoofdconducteur minder vanzelfsprekend geworden. Om reizigers toch op een makkelijke manier in staat te stellen het personeel te waarschuwen, kan via 0613181318 een WhatsApp of sms worden gestuurd met daarin informatie over de betreffende trein en de geconstateerde situatie. Het bericht gaat rechtstreeks naar de meldkamer. Na enkele succesvolle regionale proeven, is deze dienstverlening op 30 april landelijk ingevoerd.

Maatwerk
In de meldkamer wordt per situatie bekeken welke opvolging nodig is. Soms is het al voldoende als een reiziger zich gehoord voelt. Als het gaat om een melding waarbij directe ondersteuning gewenst is, zal assistentie ingeroepen worden van een flexibel Veiligheid & Service-team of de politie. In andere situaties kan contact gelegd worden met de conducteur. De conducteur kan dan bijvoorbeeld besluiten om de overlastgevers aan te spreken of om assistentie in te roepen van Veiligheid & Service op het eerstvolgende station. Tot nu toe had 10 procent van de meldingen betrekking op reizigers die de coronamaatregelen aan hun laars lapten. Elke melding is en blijft maatwerk, aldus NS. De dienstverlening is niet bedoeld voor noodgevallen, zoals brand of geweld. Bij ernstige situaties luidt het advies om direct 112 te bellen.

Deel dit artikel via: