Strandpark De Zeeuwse Kust observeert met MOBOTIX

Strandpark De Zeeuwse Kust is een groot familiepark vlakbij Renesse. Om voor alle gasten en medewerkers een veilige recreatie- en werkomgeving te creëren zijn daar circa tachtig MOBOTIX- camera’s geïnstalleerd, met als belangrijkste toepassingen preventief toezicht en eenvoudig toegangsbeheer. Eigenaar Marc Ruijtenberg vertelt hoe hij op basis van zijn praktijkervaringen het aantal toepassingen verder uitbreidt.

Strandpark De Zeeuwse Kust heeft 210 toeristische kampeerplaatsen, 180 chalets, 40 hotelkamers en 20 appartementen om het gehele jaar op Schouwen-Duiveland van de kust te kunnen genieten. “Vanwege de duizenden gasten die wij jaarlijks ontvangen en in de zomer zo’n 120 medewerkers, had ik behoefte aan camera’s voor preventief toezicht en andere toepassingen”, zegt Ruijtenberg. “Daarmee voorkom je namelijk ongewenst gedrag en incidenten, terwijl je zo nodig terug kunt kijken bij meningsverschillen. Door onze goede ervaringen met de MOBOTIX-camera’s is het aantal toepassingen in de loop der jaren uitgebreid naar toegangsbeheer ondersteund door gezichtsherkenning en in de coronaperiode ook temperatuurmeting. Allemaal geadviseerd, geïmplementeerd en geserviced door onze ICT-partner Kees Huinink van ForceFusion.”

Oplossing: hoge kwaliteit cyberveilige camera’s
“Wij hebben bij Strandpark De Zeeuwse Kust sinds de opening in 2007 alle computers, servers, opslagsystemen, telefonie, wifi en camera’s geleverd”, zegt Huinink. “Daarbij waren de kwaliteit en bedrijfszekerheid de belangrijkste selectiecriteria. MOBOTIX-camera’s hebben buiten geen aparte behuizing of verwarming nodig, bevatten geen bewegende delen en leveren haarscherpe beelden op, zelfs bij weinig licht. Onlangs hebben wij ook de Strandclub Horizon van camera’s voorzien, de laatste uitbreidingsinvestering van Marc Ruijtenberg. Tussen deze strandclub en het strandpark is een straalverbinding aangelegd, waarvoor de lage bandbreedtebehoefte van MOBOTIX een groot voordeel is. Ook de cyberveiligheid van de MOBOTIX-camera’s is op verzoek van de verzekeraar enkele dagen intensief getest door een ethische hacker, waar ze glansrijk doorheen zijn gekomen.
Alle circa 80 camera’s worden centraal beheerd via de MxMSP-managementsoftware. Voor de vele toepassingen in dit project heb ik nauw samengewerkt met MOBOTIX-distributeur Gold-IP.”

Ervaringen: incidenten voorkomen en oplossen
“De camera’s helpen ons al zo’n vijftien jaar om incidenten te voorkomen en op te lossen, vervolgt Ruijtenberg. “Dat varieert van mensen die zich verstandiger gedragen omdat ze zich bewust zijn van het toezicht, tot het oplossen van meningsverschillen bij schades. Zo wordt bijvoorbeeld onze slagboom er met enige regelmaat uitgereden, door een leverancier of gast. Als we dan de beelden erbij zoeken is er geen discussie meer over de schadeafhandeling. Ook niet bij parkeerschades en andere incidenten. Er worden hier alleen opnames gemaakt en opgeslagen bij incidenten en na een bepaalde tijd worden die automatisch weer verwijderd. Nieuwe toepassingen bekijken wij altijd als een business case. Bij het zwembad gebruiken wij bijvoorbeeld contactloze biometrische identificatie via een MOBOTIX-camera en gezichtsherkenningssoftware van SAFR voor het toegangsbeheer. Deze combinatie is gekoppeld aan ons Stratech Booking online reserveringssysteem en heeft zichzelf binnen een jaar terugverdiend, als digitale vervanger van tienduizenden fysieke pasjes.”

Projectgegevens
Sector: Recreatie
Klant: Strandpark De Zeeuwse Kust
Partner: FlexFusion B.V. (voorheen Huinink ICT BV)
Tijdsperiode: 2007-2022
Producten: C25/26, D16, I25, M15/16, M25/M26, M73, P25/26, Q25, S15, T25, V25/26

Deel dit artikel via: