Strengere maatregelen tegen verspreiding corona

Maandagavond kondigde het Kabinet strengere maatregelen aan tegen verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen gaan dinsdag om 18u in en blijven minimaal drie weken van kracht. Wat betekenen ze voor de beveiligingssector?

Voor de evenementenbranche is de situatie alleen maar nog rampzaliger geworden. Met uitzondering van betogingen worden buitenactiviteiten beperkt tot een maximum van veertig personen. Binnen zijn zelfs nog maar dertig personen toegestaan. Nieuwe kansen ontstaan wel in de detailhandel, die opnieuw verplicht wordt om een actief deurbeleid in te voeren. In sommige wijken is al gebleken dat ondernemers dit beter niet aan het eigen personeel kunnen overlaten, omdat dat niet getraind is in het omgaan met agressie. In de grote steden mogen winkeliers zelfs hun klanten verplichten een mondkapje te dragen. Ook in die situaties kan een professionele beveiliger meer dan wenselijk zijn.

Gedwongen sluiting
Bedrijven die er niet in slagen het coronavirus buiten de deur te houden, riskeren een gedwongen sluiting van twee weken. Vooral voor organisaties met een zogenoemde doorloopfunctie kan dat een uitdaging zijn. Daaronder vallen cultuurgebouwen en winkels. De eerste categorie mag alleen nog geregistreerde bezoekers toelaten met een maximum per tijdsblok. Bij winkels hangt het aantal klanten af van de oppervlakte. De ondernemer is verplicht klanten te weigeren als het te druk wordt. De horeca krijgt het het zwaarst te verduren. Nog maar maximaal dertig gasten zijn toegestaan met gezelschappen tot vier personen uit verschillende huishoudens. Registratie is verplicht, na 21u mogen geen gasten meer worden toegelaten en om 22u moet de zaak sluiten.

Niet eenvoudig
Handhaving van de maatregelen wordt niet eenvoudig, vooral niet vanwege het grote aantal uitzonderingen. Weliswaar zijn er nu geen regionale verschillen meer, maar het blijft ingewikkeld om te beoordelen voor welk gebouw bepaalde regels wel of niet gelden. Zo geldt de ’30 personen regel’ niet voor gebouwen waar religieuze, wettelijk verplichte of economisch essentiële activiteiten plaatsvinden. En de ’40 personen regel’ is niet van toepassing op betogingen, dierentuinen en pretparken. Verder zijn er uitzonderingen voor sportaccommodaties en gebouwen voor het openbaar vervoer. Sport blijft toegestaan, maar alleen zonder publiek.
Gelukkig voor de beveiliging is er ook een uitzondering op de registratieplicht voor contactberoepen. Kappers en masseurs moeten hun klanten registreren voor eventueel contactonderzoek, maar beveiligers, politieagenten en ook zorgverleners hoeven niet bij te houden wie zij op minder dan 1,5 meter benaderen om hun werk te kunnen doen.

Een volledig overzicht van de maatregelen is te vinden op deze website.

Deel dit artikel via: