Studenten boos over beveiligers in burgerkleding
De Universiteit Leiden in Den Haag heeft externe beveiligers in burgerkleding ingehuurd om mensen op de campus te observeren. Dat heeft tot grote verontwaardiging onder studenten geleid, schrijft het AD. De universiteit beweert dat deze maatregel bedoeld is om de veiligheid van studenten te waarborgen, maar veel studenten voelen zich juist bespioneerd en eisen opheldering van het bestuur. Ook Amnesty International uit haar bezorgdheid over deze praktijk.
Tijdens een bijeenkomst deze zomer tussen studentenvertegenwoordigers en het universiteitsbestuur gaven meerdere studenten aan zich onveilig te voelen door de aanwezigheid van beveiligers en onbekende personen die foto’s van hen maken. De universiteit zou hebben verklaard dat deze beveiligers worden ingezet om onbevoegden van het terrein te weren, maar studenten ervaren het vooral als een manier om hen zelf te observeren, vooral tijdens evenementen en demonstraties. Het blijft onduidelijk wat er met de verzamelde beelden gebeurt.
De universiteit heeft de afgelopen tijd te maken gehad met veel onrust, waaronder protesten van studenten tegen banden met Israëlische universiteiten. In oktober vorig jaar moest de universiteit zelfs een weekend sluiten vanwege een verhoogd veiligheidsrisico.
Geschokt
Studentenvertegenwoordiger Esma stelt dat er verschillende soorten beveiligers actief zijn op de campus, wat voor verwarring en onduidelijkheid zorgt. Zij benadrukt dat de aanwezigheid van beveiligers in burgerkleding nooit officieel is aangekondigd, maar veel studenten zijn zich wel bewust van hun aanwezigheid. Esma’s onderzoek toont aan dat vooral zwarte studenten en mensen uit het Midden-Oosten extra worden gecontroleerd, wat bijdraagt aan een gevoel van onveiligheid.
Michel Vermeer van de Haagse Stadspartij, tevens student aan de universiteit, is geschokt door deze ontwikkelingen en heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college. Amnesty International en Privacy First spreken van schandalige praktijken en roepen op tot grondig onderzoek en mogelijke actie door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).