Studenten TU Eindhoven werken aan drone om brand te blussen

De Domestic Drone Blue Jay Eindhoven is een nieuwe vinding die bijdraagt aan brandveiligheid in woningen. Het apparaat detecteert en blust branden.

Sinds september 2015 werkt een team van studenten van de TU Eindhoven aan de ontwikkeling van een domestic drone, een drone voor in huis. De naam van dit team is Blue Jay. Inmiddels werken de brandweer Brabant-Zuidoost en Blue Jay nauwgezet samen. Met elkaar kijken ze hoe een drone kan bijdragen aan het voorkomen en bestrijden van brand. Hij kan namelijk zo ontworpen worden dat hij hitte en of rook detecteert, zorgdraagt voor alarmering van de bewoner en de brandweer inschakelt. Verder zou de drone informatie kunnen geven voor het lokaliseren van het slachtoffer in de woning. De drone kan ook het nodige betekenen op het gebied van ‘medische’ zorg. De drone zou kunnen zien of iemand in huis gevallen is of dat iemand een beroerte heeft gehad, aldus de studenten.
Voor het kunnen blussen van een beginnende brand is gekozen voor een blusstaaf (een staaf met een aerosol blusmiddel gedurende dertig seconden). De staaf past in de grijper aan de onderzijde van de drone en Blue Jay is er in geslaagd om de drone in staat te stellen zelf de blusstaaf ‘remote’ te bedienen. Via een proefopstelling hebben de studenten gemeten welke tegendruk de drone dan op moet kunnen vangen.

Deel dit artikel via: