Succesvolle internationale conferentie over lokale aanpak radicalisering

De afgelopen twee dagen vond in Amsterdam een internationale expert-conferentie plaats over de lokale aanpak van radicalisering. Onder de noemer ‘think globally, act locally’ deelden ongeveer honderd nationale en lokale beleidsmakers en eerstelijns professionals als leraren en jeugdwerkers hun kennis en ervaringen met het tegengaan van radicalisering.

De conferentie bouwde verder op de informele Raad van EU Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ Raad) van 25 en 26 januari, waar de lokale aanpak in het tegengaan van radicalisering naast informatie-uitwisseling één van de prioriteiten was op de terrorismebestrijdingsagenda. De dreiging die uitgaat van jihadistische netwerken in Europa vraagt volgens de EU ministers om een sterke, gezamenlijke respons. Het aanpakken van radicalisering en gewelddadig extremisme op lokaal niveau speelt daarbij een cruciale rol, onder meer vanwege de mogelijkheden tot vroegtijdige signalering van risico’s.

Doel van de conferentie was dan ook bij te dragen aan een betere en meer structurele uitwisseling van lokale initiatieven tussen beleidsmakers en eerstelijns werkers. Nationaal, maar vooral ook binnen de EU. Door bruggen te slaan tussen lokale inspanningen in EU lidstaten kunnen beleidsmakers leren van de lokale ervaringen in andere lidstaten. De focus lag de afgelopen dagen op kennisuitwisseling op het gebied van de persoonsgerichte aanpak, multi-stakeholder samenwerking en lokale preventie-strategieën.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie organiseerde de conferentie samen met het Radicalisation Awareness Network Centre of Excellence (RAN CoE). Het RAN vormt sinds 2011 een EU breed netwerk voor eerstelijns werkers. Vanaf eind 2014 is het RAN ook een Centre of Excellence dat onder andere lidstaten kan adviseren bij het ontwikkelen van maatregelen om radicalisering tegen te gaan. Het RAN CoE is tijdens de informele JBZ-raad gelanceerd.

De conferentie werd geopend door de Minister van Veiligheid en Justitie en afgesloten door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Zij benadrukten het belang van de lokale aanpak en informatiedeling tussen alle lokale partners voor terrorismebestrijding. Nederland streeft ernaar in juni raadsconclusies te laten aannemen die leiden tot het beter delen van lokale ervaringen binnen Europa.

Deel dit artikel via: