SZW en FIOD gaan samen achter coronafraudeurs aan

Vanwege de coronacrisis heeft de overheid snel uitzonderlijke economische maatregelen genomen om banen en inkomens te beschermen. Tijd voor goede fraudepreventie was er niet. Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de FIOD gaan nu achter mensen aan die daarvan misbruik proberen te maken.

De speciale kabinetsmaatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen en bieden zelfstandigen een financiële overbrugging. Ze maken mogelijk dat geld in de bedrijven blijft, via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden.

Miljarden
Het gaat om miljarden euro’s aan steun. Doordat dit sterk vereenvoudigde maatregelen zijn die snel moeten worden ingevoerd, is er kans op misbruik van deze regelingen. Daarom hebben de rechercheurs van Opsporing Inspectie SZW en de FIOD (Belastingdienst) voor het opsporen van dit misbruik de handen ineengeslagen. Zij geven prioriteit aan het opsporen en oppakken van diegenen die fraude plegen met de steunmaatregelen. Politie, toezichthouders en private partijen ondersteunen met signalen en meldingen de opsporing van misbruik. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat zij ernaar streeft dat verdachten snel voor de rechter kunnen komen. Fraude is onacceptabel. Het benadeelt werknemers en bedrijven die het echt nodig hebben en er recht op hebben. En daarmee benadeelt het de hele maatschappij.

Deel dit artikel via: