Takenpakket boa’s Utrecht wordt fors uitgebreid

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in Utrecht moeten vanaf volgend jaar ook gaan letten op signalen van ondermijnende criminaliteit, zoals winkels en restaurants die alleen bedoeld lijken om crimineel geld wit te wassen. Ook het signaleren van voorbereidingen voor een misdrijf wordt een nieuwe taak.

In het Handhavingsprogramma 2020-2023 van de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) laat Utrecht weten wat er de komende periode verwacht gaat worden van de boa’s, die duidelijk steeds meer preventieve politietaken krijgen toebedeeld. Dit gaat aanzienlijk verder dan het signaleren van fout geparkeerde auto’s en op een verkeerd tijdstip buiten gezet huisvuil. De gemeente wil de handhavers bijvoorbeeld ook taken toebedelen in het kader van de aanpak van ondermijning. Zo dienen zij de gemeente, de politie en andere instanties te wijzen op winkels, restaurants en andere bedrijven die zonder crimineel geld onmogelijk bestaansrecht kunnen hebben.

Lachgas
De gemeente Utrecht wil handhavers ook inzetten om het dealen van drugs, de handel in en het gebruik van lachgas en het dragen van inbrekerswerktuigen te signaleren. In die gevallen dient de politie ingeschakeld te worden. Die kan overgaan tot aanhouding, omdat sinds 2015 ook het voorbereiden van een inbraak strafbaar is gesteld. Lachgas wordt sinds kort als softdrugs beschouwd. Het mag nog steeds in slagroompatronen worden verkocht, maar niet meer in ballonnetjes, zoals de afgelopen jaren steeds vaker gebeurde. Verder gaan de boa’s volgens de plannen handhaven op de opslag van brandgevaarlijke zaken, zoals cilinders en flessen met brandbare of explosieve stoffen. Zeker op plaatsen waar omwonenden risico lopen als er brand uitbreekt. Een pilot moet volgend jaar uitwijzen of boa’s ook ingezet kunnen worden om op verkeersovertredingen te controleren.

Deel dit artikel via: