Taskforce tegen cokesmokkel tussen Antwerpen en Nederland

Met de Taskforce Fortius pakken de Belgische en Nederlandse opsporingsdiensten de smokkel en handel van cocaïne tussen de Antwerpse haven en Nederland aan. Dit gebeurt op een nieuwe en tot nu toe al zeer effectief gebleken manier, aldus de politie.

In slechts twee maanden tijd heeft de Taskforce al een tiental verdachten aangehouden en zijn er grote geldbedragen en hoeveelheden drugs in beslag genomen, waaronder ruim 8000 kilo cocaïne. De nauwe samenwerking tussen België en Nederland moet de Antwerpse haven onaantrekkelijk maken voor vooral Nederlandse drugscriminelen. Dat is geen overbodige maatregel, want het blijkt dat maar liefst tachtig procent van de verdovende middelen die in Antwerpen binnenkomen, bestemd is om naar Nederland te worden vervoerd door Nederlandse criminelen. Vanuit Nederland gaan de drugs vervolgens door naar andere Europese landen.

Ontwrichten
In het criminele netwerk telt elke rol om het systeem te laten functioneren en dat maakt het belangrijk om deze entiteiten (zowel personen als bedrijven in de logistieke keten) te identificeren en uit te schakelen. Andy Kraag, hoofd van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid: “Met Fortius richten we ons niet alleen op het kopstuk van een crimineel samenwerkingsverband, maar juist op de personen en bedrijven die dat netwerk draaiende houden; daarbij telt dus elke rol. De Taskforce Fortius pakt de uithaal/import, opslag, handel en distributie van cocaïne aan. Hierdoor wordt het criminele samenwerkingsverband ontwricht.”

Netwerk
De Landelijke Eenheid (Dienst Landelijke Recherche, Dienst Infrastructuur en de Dienst Landelijke Informatie Organisatie), het Landelijk Parket, de Federal Gerechtelijke Politie Provincie Antwerpen en het Federaal Parket zetten deze taskforce met speciale Quick Response Unit op. De Taskforce werkt nauw samen met verschillende regionale politie-eenheden en partners zoals de Douane, Koninklijke Marechaussee, Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en Belastingdienst. Door deze samenwerking tussen de partners vanuit toezicht, handhaving en opsporing en het Openbaar Ministerie kan er snel en adequaat gehandeld worden en zijn in korte tijd al mooie successen behaald. Hoofd van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid Gert Wibbelink: “Door onze directe lijnen met België en partners acteren we razendsnel op de cruciale informatie die onze intelorganisatie samen met België verzamelt.”

Drugsindustrie oorzaak van zware criminaliteit
Antwerpen mag volgens de politie geen uitvalsbasis worden voor de zwaar georganiseerde criminaliteit. Op jaarbasis gaan in Nederland vele miljarden euro’s om in de criminele drugsindustrie. De illegale inkomsten uit drugsactiviteiten worden in de legale economie witgewassen. Drugsproductie- en handel is dan ook vaak de oorzaak van ondermijning in Nederland. Deze ondermijning heeft allerlei zware criminaliteit tot gevolg. Denk aan witwassen, corruptie, bedreiging, geweld en liquidaties. Daarom pakken de overheden de betrokken criminele netwerken hard aan. Omdat Nederland een productieland en doorvoerland is voor de rest van de wereld, is een goede internationale samenwerking bij deze aanpak essentieel. Zo stoppen de politiediensten intercontinentale en internationale drugsroutes en worden internationale criminele netwerken aangepakt.

Deel dit artikel via: