Test met NL-Alert op ongebruikelijke dag

Miljoenen Nederlanders krijgen maandag rond 12.00 uur een waarschuwingsbericht van NL-Alert op hun telefoon. Het gaat om een test, zodat iedereen kan nagaan of zijn of haar telefoon de berichten ontvangt. Zo wordt men gewaarschuwd voor bijvoorbeeld een terreuraanslag, een grote brand of onverwacht noodweer.
NL-Alert wordt twee keer per jaar getest, tijdens de eerste maandag van juni en december. Omdat de eerste maandag ditmaal een feestdag was (Tweede Pinksterdag) is besloten de test een week uit te stellen. Het wordt de eerste test sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. De melding kan dus ook aankomen bij de tienduizenden Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Om te voorkomen dat hierdoor paniek ontstaat, heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid hen vorige week gewaarschuwd met berichten in het Oekraïens en het Russisch. Daarin staat dat het NL-Alert-bericht een test is, dat hun telefoon een luid en schel geluid zal laten horen, maar dat zij verder niets hoeven te doen.
Branden en overlast
Het systeem van de NL-Alert is in de afgelopen weken alleen gebruikt voor grote branden met veel rookoverlast, onder meer in Heerenveen, Winterswijk, Eindhoven, Oss en Geleen. Op 18 februari gebruikte de overheid NL-Alert om mensen op te roepen om binnen te blijven vanwege een zware storm. En in juli vorig jaar werd het waarschuwingssysteem gebruikt voor evacuaties vanwege wateroverlast in Zuid-Limburg. In een NL-Alert-bericht wordt medegedeeld wat er aan de hand is, wat burgers moeten doen en waar ze meer informatie en updates kunnen vinden. Dit gaat gepaard met een hard en doordringend alarmgeluid. Het advies is daarom om rond 12:00u geen oortjes of koptelefoon op de telefoon aan te sluiten. Behalve via telefoons worden NL-Alert-berichten ook verspreid via digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.