Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SMC Alarmcentrale

Masset Solutions

Eizo

Avigilon Alta

GFT

Nenova

CDVI

SmartSD

JMB Groep

VVNL

Kiwa

Alarm Meldnet

IDIS

Nimo Drone Security

Brivo

VAIBS

Ajax Systems

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

HD Security

Explicate

HID

Milestone

Trigion

i-Pro

RoSecure

ARAS

Seris

NIBHV

VideoGuard

CardAccess

CSL

Paxton

SmartCell

Connect Security

Alphatronics

20face

De Beveiligingsjurist

Centurion

Bosch Security Systems

Unii

2N

Eagle Eye Networks

Top Security

Securitas

Regio Control Veldt

Bydemes

Secusoft

Gold-IP

G4S

BHVcertificaat.online

SOBA

VEB

ASSA ABLOY

Add Secure

Advancis

ADI

Paraat

Hikvision

Crown Security Services

Genetec

Traka ASSA ABLOY

VBN

Akuvox

DZ Technologies

OSEC

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

EAL

NetworxConnect

Sequrix

Nimo Dog Security

Multiwacht

Lobeco

ASIS

Uniview

Seagate

Optex

Hanwha Vision Europe

Tien jaar cel geëist voor grootschalige drugshandel

10 augustus 2022
Redactie
14:10

Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar gevangenisstraf geëist tegen een 61-jarige man uit Vinkeveen. Hij wordt er van verdacht de spil te zijn in de grootschalige verwerking van en handel in cocaïne en het witwassen van drugsgeld.

Eind oktober 2020 viel het een politieagent op dat een auto in Vinkeveen opvallende manoeuvres maakt. Hij hield de auto in de gaten en zag dat er interactie was met andere voertuigen. Er werd geparkeerd, gewisseld van bestuurders en een van de auto’s reed naar een dichtbij gelegen loods om na tien minuten weer terug te keren. Nadat besloten was de auto’s te doorzoeken, vond de politie in een van de voertuigen een verborgen ruimte met resten wit poeder erin. Een van de bestuurders had ook de sleutels bij zich van de nabij gelegen loods. En in die loods werd een bijzondere vondst gedaan: 207 blokken cocaïne in een verborgen ruimte in een stapel planken en 28 blokken cocaïne in een bestelbus die in de loods geparkeerd staat. In totaal werd er 235 kilogram cocaïne gevonden met een straatwaarde van ongeveer dertien miljoen euro. In een auto die bij de loods geparkeerd staat, werd verdeeld over twee tassen ruim 478 duizend euro aan contant geld aangetroffen. De aanwezige mannen werden aangehouden.

Hoofdverdachte
In het onderzoek dat de politie verricht, komt al snel de verdachte die woensdag terecht stond in beeld. Het Openbaar Ministerie ziet hem als hoofdverdachte. Dat hij de grote man was, blijkt onder meer uit getuigenverklaringen, het aantreffen van een groot aantal goederen van de verdachte in de loods en het feit dat de auto’s waarin de drugs en het geld werden gevonden bij hem in gebruik waren. Ook beschikte de verdachte over een zogenaamde pgp-telefoon voor versleutelde berichtgeving. Dankzij de succesvolle kraak van de EncroChat-server blijkt dat hij veelvuldig heeft gechat over de handel in harddrugs. In die berichten gaat het onder meer over het wassen, koken en versnijden van drugs, over afspraken rondom leveringen en over transporten naar Engeland, België en Noorwegen.

Geweld en ellende
Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat de verdachte een grote rol van betekenis heeft gespeeld in de cocaïnegroothandel. “Die cocaïnehandel veroorzaakt geweld en ellende. Geweld in de onderwereld, waarin liquidaties van ook onschuldige mensen niet worden gemeden en ellende in de persoonlijke levens van verslaafden en de mensen om hen heen”, aldus de officier van justitie. Mede omdat de verdachte geen blijk heeft gegeven van enig inzicht en spijt en uit niets blijkt dat hij wil breken met zijn criminele carrière, is alleen een lange gevangenisstraf passend.
Ook is de rechtbank verzocht om onder andere de bijna een half miljoen euro aan in beslag genomen contant geld en twee voertuigen verbeurd te verklaren.
Eerder stonden al twee verdachten op zitting die verdacht werden van een meer ondergeschikte rol in deze drugszaak. Dit leidde tot een veroordeling tot een gevangenisstraf van zes jaar en een vrijspraak.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

SequriX

Suricat

Videoguard

Wordt een partner