Tien nieuwe politieteams tegen cybercriminaliteit
In de strijd tegen online criminaliteit gaat de politie tien nieuwe cyberteams oprichten. Dat kondigde Erik Akerboom aan in een interview met NU.nl. Noodzakelijk, want volgens het hoofd van de Nationale Politie verschuift de criminaliteit steeds meer richting fraude en cybercriminaliteit.
Om zich te te kunnen wapenen tegen de nieuwe vormen van criminaliteit heeft de politie behoefte aan expertise. Daarom komt er in elke regionale eenheid een cyberteam met als hoofdtaak het bestrijden van cybercriminaliteit in brede zin. Dat betekent dat niet alleen gewerkt wordt aan het opsporen van criminelen, maar ook aan preventie en het signaleren van dreigingen. In een aantal eenheden is al zo’n cyberteam ingevoerd.
Informatiefabriek
Elk team krijgt minimaal tien rechercheurs, die al in dienst zijn bij de politie. Zij krijgen ondersteuning van specialisten met specifieke ICT-kennis, waarvan de politie nu bezig is er honderd aan te trekken. “Wij worden steeds meer een informatiefabriek die bezig is met een analyse van wat er in de digitale wereld gebeurt”, zei Akerboom tegen NU.nl. Je ziet inmiddels dat forensisch onderzoek minder oplevert, dat het verhoor van zware criminelen minder oplevert en dat de telefoontap minder oplevert. Het accent verschuift naar data en naar de analyse daarvan. Als we daar stappen in gaan maken, kunnen we veel beter doordringen tot de criminaliteit.”
Marktplaats
Akerboom noemde de samenwerking met Marktplaats als voorbeeld. Er wordt samen actief naar oplichters gezocht, zodat die direct kunnen worden aangepakt. Natuurlijk is voor de aanpak van cybercrime veel geld nodig, maar de korpschef zegt daarover te kunnen beschikken omdat hij politieke steun krijgt voor het nieuwe beleid. Ook de nieuwe wet Computercriminaliteit biedt noodzakelijke mogelijkheden om oplichting via internet te bestrijden. Hierbij wijst de politiebaas ook op de mogelijkheid om via kwetsbaarheden in software binnen te dringen op computersystemen van verdachten. Deze wet is overigens nog niet goedgekeurd door de Eerste Kamer. Er zijn vooral bedenkingen of de privacy van onschuldigen wel voldoende gewaarborgd wordt en of het ethisch is om beveiligingslekken in bekende softwareprogramma’s geheim te houden, terwijl die normaal vaak snel door de fabrikant van de software worden gedicht. Akerboom vindt dat er in de digitale wereld geen beperkingen moeten zijn die je in de fysieke wereld ook niet hebt.
foto: politie.nl