Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Eizo

VBN

Trigion

EAL

G4S

IDIS

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

Akuvox

Gold-IP

2N

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

Masset Solutions

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

Ajax Systems

Explicate

Oribi ID Solutions

SOBA

CDVI

Sequrix

Genetec

SmartCell

Multiwacht

Kiwa

Optex

Securitas

Top Security

NIBHV

Hanwha Vision Europe

OSEC

VVNL

VideoGuard

20face

CSL

Lobeco

Advancis

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

Unii

ASSA ABLOY

ADI

Seagate

Avigilon Alta

SmartSD

Seris

ARAS

Dero Security Products

NetworxConnect

ASIS

Alphatronics

VAIBS

Nenova

Paxton

Add Secure

Nimo Dog Security

DZ Technologies

Brivo

RoSecure

Bydemes

Secusoft

JMB Groep

i-Pro

HD Security

Centurion

BHVcertificaat.online

VEB

Uniview

SMC Alarmcentrale

Nimo Drone Security

PG Security Systems

Hikvision

GFT

Paraat

Milestone

HID

Connect Security

Tienduizend verdachten van geweld tegen veiligheidsmensen

26 april 2023
Redactie
12:40

Bijna 10.000 mensen hebben zich vorig jaar schuldig gemaakt aan geweld tegen mensen met een publieke taak. Dat rapporteert het Openbaar Ministerie. Het gaat onder andere om geweld tegen politieagenten, boa’s en ambulancemedewerkers. Meestal gaat het om schelden of dreigen. Een op de drie verdachten gebruikte volgens het OM fysiek geweld.

Er is sprake van een lichte toename ten opzichte van 2019. Toen registreerde het Openbaar Ministerie nog 9500 verdachten, die zich schuldig hadden gemaakt aan geweld tegen mensen met een publieke taak. Maar hoewel het aantal zaken vrij constant is, worden de delicten waarvan aangifte is gedaan zwaarder, zo zegt Lisan Wösten. Zij is plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Rotterdam en bij het OM verantwoordelijk voor de aanpak van geweld tegen personen met een publieke taak. Zo werden tijdens de jaarwisseling in ‘s-Gravendeel ME-ers ernstig belaagd. En naar agenten en beveiligers bij de Johan Cruijff Arena werd een mortierbom gegooid.

Hogere straffen
Om dergelijk geweld aan te pakken, heeft het Openbaar Ministerie de mogelijkheid om aanzienlijk hogere straffen te eisen. Ook wordt zo veel mogelijk lik-op-stukbeleid toegepast. Zo vindt woensdag een supersnelrechtzitting plaats tegen een man die afgelopen weekend in Brunssum een politieagent zou hebben mishandeld, bedreigd en beledigd. Politieagenten en boa’s krijgen het meest met geweld te maken, maar ook medewerkers van andere hulpdiensten, ambtenaren, personeel van woningcorporaties, zorgmedewerkers, conducteurs en scheidsrechters zijn regelmatig het slachtoffer. Soms gaat het om notoire relschoppers die op een confrontatie uit zijn, maar , maar ook worden hulpverleners regelmatig bedreigd of aangevallen door mensen met een psychische stoornis. Bij ambulancemedewerkers gaat het vaak om betrokkenen die kritiek hebben op de werkwijze en hun emoties niet kunnen beheersen.

Taak voor werkgevers
Behalve de overheid hebben volgens Wösten ook de werkgevers een taak om het aantal incidenten omlaag te krijgen. Zij moeten volgens haar zorgen voor een veilig werkklimaat en duidelijk maken dat ze het niet accepteren, als iemand aan hun werknemers komt. De plaatsvervangend hoofdofficier van justitie heeft meegemaakt dat er bij een organisatie honderd meldingen waren van incidenten, maar dat er toch maar tien keer aangifte was gedaan. Zij benadrukt dat het doen van aangifte altijd belangrijk is. Geweld tegen hulpverleners heeft prioriteit, zodat daders op een hoge straf kunnen rekenen. Toch hoefden vorig jaar maar 58 procent van de verdachten zich voor de rechter te verantwoorden. 16 procent van de zaken werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs en de overige daders kwamen er met een boete vanaf.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

SequriX

Wordt een partner