Tieners kindsoldaten van criminele bendes
Het Openbaar Ministerie (OM) maakt zich ernstige zorgen over de inzet van tieners door Nederlandse criminelen in België en Duitsland, schrijft De Telegraaf. Volgens de krant gaat het om regelrechte mensenhandel, waarbij kwetsbare jongeren worden misbruikt voor criminele activiteiten. Door capaciteitsgebrek en de internationale dimensie van deze problematiek, is het moeilijk om dit effectief aan te pakken.
In maart werd de Antwerpse scheepvaartpolitie gealarmeerd over verdachte activiteiten in de haven. Bij aankomst arresteerde de politie zes jongeren, van wie de jongste pas 14 jaar oud was. Deze tieners, bekend als ‘uithalers’, worden door criminelen ingezet om drugs uit havens te halen. Het meest zorgwekkende is de moeiteloze vervanging van gearresteerde jongeren door nieuwe rekruten, wat aantoont hoe groot het netwerk van deze ‘kindsoldaten’ is.
In België krijgen minderjarige verdachten vaak alleen lichte straffen, wat hen aantrekkelijke doelwitten maakt voor criminelen. Volgens mensenhandelofficier van justitie Holthuis wordt het probleem versterkt doordat deze jongeren vaak kwetsbaar en beïnvloedbaar zijn. Ze zijn volgens hem op zoek naar erkenning en status en worden door criminelen gebruikt voor hun eigen gewin. Hij pleit voor strengere vervolging van de grote criminele organisaties achter deze praktijken.
Complexe situatie
De situatie is echter complex. In Limburg worden tieners vaak naar België en Duitsland gestuurd voor drugshandel of autodiefstal. De grensoverschrijdende aard van deze criminaliteit bemoeilijkt de aanpak. Rechtshulpverzoeken zijn tijdrovend en er is een gebrek aan capaciteit bij de politie. Ook speelt social media een rol bij de rekrutering, waardoor het probleem buiten het zicht van de autoriteiten blijft.
Het OM benadrukt het belang van preventie en bewustwording bij ouders en tieners. Als een kind plotseling over veel geld of dure spullen beschikt, is dat een duidelijk signaal, waarschuwt Holthuis. Deze jongeren dreigen volgens hem anders verloren te gaan voor de samenleving.