Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Ajax Systems

Masset Solutions

2N

Eagle Eye Networks

VideoGuard

Avigilon Alta

Genetec

ASIS

Service Centrale Nederland

CSL

Paxton

SmartCell

Hanwha Vision Europe

HD Security

VBN

SOBA

Uniview

Traka ASSA ABLOY

VAIBS

Brivo

Milestone

De Beveiligingsjurist

Hikvision

HID

Nimo Dog Security

i-Pro

Unii

Gold-IP

Paraat

Connect Security

Explicate

SmartSD

Seagate

Optex

Crown Security Services

Dero Security Products

EAL

Trigion

CardAccess

VEB

Nimo Drone Security

Add Secure

Nenova

Regio Control Veldt

IDIS

Secusoft

ADI

NetworxConnect

RoSecure

OSEC

DZ Technologies

SMC Alarmcentrale

Centurion

Multiwacht

JMB Groep

20face

Advancis

Bosch Security Systems

Securitas

Top Security

NIBHV

CDVI

Sequrix

Oribi ID Solutions

Akuvox

ARAS

Network Optix

VVNL

Eizo

Lobeco

Alarm Meldnet

Seris

ASSA ABLOY

Alphatronics

Kiwa

PG Security Systems

G4S

Bydemes

BHVcertificaat.online

GFT

Tientallen aangiftes om babbeltruc nep-wijkagenten

7 juli 2024
Redactie
16:14

De afgelopen week zijn bij de politie tientallen aangiftes binnengekomen van mensen die slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc door een nep-wijkagent. De daders zijn uit op bankpassen, contant geld en sierraden. Er lopen inmiddels meerdere onderzoeken naar deze vorm van oplichting.

De daders bellen oudere mensen op en doen zich voor als wijkagent. In sommige gevallen gebruiken ze ook de naam van de wijkagent. De nepagent vertelt dan dat er een inbraak in de buurt is geweest en dat de daders zijn gepakt. Daarbij zou dan een adresboekje zijn gevonden met het adres van degene die wordt gebeld. De nepagent zegt te vrezen dat bij de oudere die hij aan de telefoon heeft, ingebroken zal worden en biedt aan om kostbaarheden veilig te bewaren. De mensen die aan de deur komen, legitimeren zich als recherche. Soms hebben ze een deel van een nepuniform aan.

Gewiekste criminelen
“Slachtoffers hebben vaak meteen door dat er iets niet klopt”, zegt Sybren van der Velden Walda, landelijk Projectleider Senioren & Veiligheid. “Maar de criminelen zetten mensen onder druk om snel te handelen. Vaak hebben ze persoonlijke informatie over mensen zoals namen van hun kinderen en rekeningnummers van hun kinderen. Dat wekt vertrouwen. Deze criminelen zijn zeer gewiekst in slachtoffers onder druk zetten.”
De politie vraagt om altijd aangifte te doen, ook van pogingen door dit soort nepagenten. Ook is het goed telefoonnummers te bewaren waarmee de nepagenten hebben gebeld en deze nummers met de politie te delen. “Hoe meer data we hebben, hoe sneller we dit kunnen stoppen”, zegt Van der Velden Walda. “Dat de namen van echte wijkagenten in de buurt worden misbruikt, is een kwalijk aspect van deze vorm van oplichting. We willen dat de wijkagent nabij is en benaderbaar. Misbruik van de naam van een wijkagent schaadt het vertrouwen van mensen. Dat is heel erg.”

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Seagate

SequriX

Videoguard

Wordt een partner