Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hanwha Vision Europe

Service Centrale Nederland

Gold-IP

CDVI

SmartCell

SMC Alarmcentrale

VAIBS

Seagate

Trigion

ASIS

Uniview

BHVcertificaat.online

Advancis

Paraat

Explicate

SOBA

Unii

Nenova

Masset Solutions

Ajax Systems

Dero Security Products

Centurion

Optex

Lobeco

VEB

Eizo

EAL

Alarm Meldnet

Sequrix

Bosch Security Systems

Akuvox

Securitas

GFT

PG Security Systems

JMB Groep

Nimo Dog Security

ASSA ABLOY

CardAccess

20face

G4S

Kiwa

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

HID

Avigilon Alta

VideoGuard

Oribi ID Solutions

RoSecure

Milestone

HD Security

Add Secure

Multiwacht

Paxton

Seris

NetworxConnect

DZ Technologies

Genetec

CSL

VBN

Top Security

Alphatronics

Crown Security Services

Brivo

Eagle Eye Networks

ADI

i-Pro

ARAS

Traka ASSA ABLOY

SmartSD

Network Optix

NIBHV

Hikvision

OSEC

IDIS

2N

VVNL

Nimo Drone Security

Secusoft

Bydemes

Connect Security

Tientallen terroristen lopen vrij rond in Nederland

20 juni 2024
Redactie
09:33

In de afgelopen jaren verlieten slechts vijf veroordeelde terroristen, van wie het Nederlands paspoort was ingetrokken, Nederland om naar hun land van herkomst terug te keren. Dit verklaarde demissionair minister van Veiligheid, Dilan Yesilgöz, woensdag aan de Tweede Kamer. Zo’n vijftien veroordeelde terroristen bevinden zich na het uitzitten van hun straf nog in Nederland.

Volgens Yesilgöz is het onduidelijk waar deze personen zich bevinden en of ze worden gevolgd, omdat het ministerie hierover geen openbare mededelingen kan doen. De vijf die vertrokken, deden dit vrijwillig, aldus Yesilgöz in antwoord op vragen van JA21-Kamerlid Joost Eerdmans.
In totaal verblijven er enkele tientallen veroordeelde terroristen in Nederland, terwijl hun Nederlanderschap is ingetrokken. Deze maatregel is sinds 2010 mogelijk, maar kan alleen worden toegepast op personen met een dubbel paspoort. De meeste van deze personen verdwijnen echter onder de radar nadat hun paspoort is ingetrokken. Volgend jaar komen er volgens de AIVD meer veroordeelde terroristen vrij, wat een toenemend veiligheidsrisico vormt.

Anonimiteit
Door het niet meewerken van het land van het overgebleven paspoort, blijft een groeiende groep volgens Yesilgöz in Nederland. Deze groep heeft geen recht meer op verblijf, een bankrekening of zorg en verdwijnt vaak in de anonimiteit. Vastzetten van deze personen is alleen toegestaan als er zicht is op een vertrekdatum. Met de Wet langdurig toezicht, ingevoerd in 2018, is het mogelijk om te zorgen dat mensen niet uit het zicht verdwijnen. Yesilgöz kan echter om veiligheidsredenen niet aangeven hoeveel capaciteit er is om deze personen te volgen.
Op dit moment zijn er volgens de recentste cijfers 300 volwassen uitreizigers, personen die Nederland hebben verlaten om zich aan te sluiten bij jihadistische groeperingen. Negentig van hen zijn teruggekeerd, terwijl 115 zijn overleden. Er zijn ook ongeveer 300 kinderen met een Nederlandse link betrokken. Van bijna de helft is bekend dat ze zijn teruggekeerd naar Nederland of een ander land. Ongeveer 75 kinderen verblijven nog steeds bij jihadistische groeperingen in Syrië en een vergelijkbaar aantal bevindt zich in kampen of elders in Syrië. Dertig kinderen zijn overleden.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

SequriX

Suricat

Videoguard

Wordt een partner