Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Unii

Alphatronics

Kiwa

Uniview

HID

Multiwacht

Milestone

Connect Security

Dero Security Products

HD Security

2N

Network Optix

20face

ASSA ABLOY

Paxton

Seagate

Bosch Security Systems

PG Security Systems

VVNL

ARAS

Hikvision

Akuvox

SmartCell

Advancis

Crown Security Services

Paraat

Sequrix

Add Secure

Masset Solutions

Regio Control Veldt

VAIBS

Secusoft

Genetec

Top Security

Ajax Systems

Service Centrale Nederland

NetworxConnect

OSEC

Traka ASSA ABLOY

IDIS

BHVcertificaat.online

SMC Alarmcentrale

EAL

SmartSD

CSL

Hanwha Vision Europe

NIBHV

DZ Technologies

VBN

Eagle Eye Networks

Explicate

ADI

Alarm Meldnet

Aritech

G4S

Seris

Gold-IP

Trigion

Oribi ID Solutions

Avigilon Alta

CDVI

i-Pro

VEB

Distri Company

Bydemes

VideoGuard

Lobeco

SOBA

CardAccess

Brivo

Securitas

Optex

Eizo

Centurion

Nenova

MOBOTIX

ASIS

Tijdelijke wet tegen terreur blijkt niet nodig

17 september 2024
Redactie
09:10

De Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding (Twbmt) is sinds de inwerkingtreding op 1 maart 2017 slechts gering toegepast. Er zijn slechts dertien maatregelen opgelegd aan in totaal negen personen. Bepaalde delen van de wet zijn helemaal niet toegepast. In de praktijk kiest men vaker voor andere maatregelen, die geschikter zijn en eenvoudiger op te leggen. Bovendien kan niet worden vastgesteld of de wet bijdraagt aan het voorkomen van terroristische activiteiten.

Daaruit kan worden geconcludeerd dat de Twbmt niet noodzakelijk is voor de bestrijding van terroristische activiteiten. Dat blijkt uit een evaluatie door verschillende onderzoekers* in opdracht van het WODC.
De Twbmt is bedoeld als instrument om de nationale veiligheid te beschermen tegen de dreiging van terrorisme. De wet bestaat uit bestuurlijke maatregelen die kunnen worden ingezet in situaties waarin het strafrecht (nog) geen mogelijkheid tot ingrijpen biedt. Het gaat enerzijds om vrijheidsbeperkende maatregelen die aan personen kunnen worden opgelegd, namelijk een meldplicht, gebiedsverbod, uitreisverbod en contactverbod. Daarnaast bevat de wet ook een mogelijkheid om een aanvraag voor een subsidie, vergunning, ontheffing of erkenning af te wijzen of een beschikking in te trekken. In de evaluatie is gekeken naar de noodzaak, effecten en proportionaliteit van de Twbmt en hoe deze wet zich verhoudt tot het strafrecht.

Twbmt nauwelijks toegepast
In de onderzoeksperiode van 1 maart 2017 tot en met juni 2024 is aan acht van de negen personen een meldplicht opgelegd. Twee personen kregen een gebiedsverbod opgelegd en twee personen een uitreisverbod. Het contactverbod is aan één persoon opgelegd. De maatregel voor het afwijzen van aanvragen/intrekken van beschikkingen is niet opgelegd. Andere instrumenten worden veel vaker ingezet en als alternatief voor de Twbmt gezien, zoals preventieve zorg-gerelateerde interventies en maatregelen op grond van het straf- of bestuursrecht.

Geen grote behoefte aan Twbmt
De onderzoekers hebben gesproken met professionals van onder andere gemeenten, politie of Zorg- en Veiligheidshuizen. Geen van de geïnterviewden gaf aan grote behoefte te hebben aan de wet. Sommigen gaven aan dat het nuttig is om de wet ‘in de gereedschapskist’ te hebben voor ‘in het geval dat’. Maar het onderzoek heeft geen informatie opgeleverd waaruit is af te leiden dat er terroristische activiteiten zijn ontplooid, die met toepassing van de Twbmt hadden kunnen worden voorkomen.

Onvoldoende onderbouwing voor inzet Twbmt
Uit het onderzoek blijkt ook dat in de concrete toepassing de maatregelen van de Twbmt vragen oproepen met betrekking tot de noodzaak. In meerdere gevallen heeft de rechter geoordeeld dat er onvoldoende onderbouwing was voor de maatregel. Ook werd de Twbmt vaak ingezet na een afgeronde strafzaak, waardoor een preventieve Twbmt-maatregel als punitief kan worden ervaren.

*Onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Pro Facto.

Deel dit artikel via:

Integratierisico's

Premium partners

Aritech

SequriX

Suricat

Seagate

Distri Company

Videoguard

Wordt een partner