Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Oribi ID Solutions

BHVcertificaat.online

Eizo

ADI

Paraat

ARAS

Bosch Security Systems

Centurion

Brivo

Regio Control Veldt

Milestone

VideoGuard

Optex

Intrasec

Top Security

Hikvision

Network Optix

Lobeco

Seris

Multiwacht

Alarm Meldnet

Service Centrale Nederland

Advancis

i-Pro

MOBOTIX

Bydemes

Paralax

ASIS

Add Secure

CDVI

Masset

Ajax Systems

Alphatronics

ASSA ABLOY

VVNL

Secusoft

Kidde Commercial

SMC Alarmcentrale

SmartSD

Securitas

2N

Synguard

Connect Security

HID

Genetec

Eagle Eye Networks

CSL

Unii

Uniview

Aritech

Akuvox

Trigion

EAL

Teletek

HD Security

Crown Security Services

Dero Security Products

MPL

SmartCell

Gold-IP

SOBA

VEB

IDIS

VisionPlatform.ai

VGN Group

Seagate

Traka ASSA ABLOY

G4S

Nenova

Distri Company

OSEC

Paxton

VBN

Hanwha Vision Europe

VAIBS

Sequrix

NIBHV

LUGN

Toename arbeidsongevallen in 2024

20 maart 2025
Redactie
12:01

In 2024 raakten meer dan 3200 mensen betrokken bij een arbeidsongeval, waarvan 52 met een dodelijke afloop. Dit blijkt uit gegevens van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Vooral arbeidsmigranten en werknemers in de bouw lopen een verhoogd risico. Een jaar eerder, in 2023, registreerde de inspectie ruim 2900 slachtoffers van arbeidsongevallen, waarvan 72 fataal afliepen.

Werkgevers zijn verplicht arbeidsongevallen te rapporteren wanneer deze leiden tot ziekenhuisopname, blijvend letsel of overlijden. Op basis van deze meldingen beoordeelt de Arbeidsinspectie of verder onderzoek noodzakelijk is.
In 2024 werden er 4306 meldingen van arbeidsongevallen geregistreerd, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2023. Hierdoor voerde de inspectie ook meer onderzoeken uit. Ondanks deze inspanningen is er volgens de instantie nog ‘een flinke weg te gaan’ om het streven naar nul dodelijke ongevallen door onveilig of ongezond werk te realiseren. Dit doel is gesteld voor 2050.

Dodelijke ongevallen en geweld op de werkvloer
In totaal onderzocht de Arbeidsinspectie vorig jaar 75 sterfgevallen op de werkvloer. In 23 gevallen bleek een medische oorzaak, zoals een hartaanval, de reden van het overlijden. Deze incidenten worden niet als arbeidsongeval geregistreerd.
Hoewel niet alle details over de ongevallen openbaar zijn, deelt de inspectie enkele voorbeelden. Zo wordt gewezen op agressie en geweld op de werkvloer. “Schreeuwen, schelden, schoppen en slaan – elke organisatie kan ermee te maken krijgen. Wanneer dit letsel veroorzaakt, spreken we van een arbeidsongeval”, aldus de instantie.
Een concreet voorbeeld betreft een zorgmedewerker die door een agressieve cliënt werd mishandeld en met verwondingen in het ziekenhuis belandde. Dit incident werd als arbeidsongeval gemeld.

Hoog risico in industrie en bouw
De meeste ernstige arbeidsongevallen doen zich voor in de industrie, bouw, transport en horeca. Relatief gezien is de bouw het gevaarlijkst: gemiddeld 106 slachtoffers per 100.000 werknemersbanen.
Daarnaast lopen uitzendkrachten vaker risico, vooral arbeidsmigranten. Zij werken vaak in laagbetaalde, ongeschoolde banen in sectoren met een verhoogde kans op ongelukken. De Arbeidsinspectie benadrukt daarom de noodzaak van betere arbeidsomstandigheden en bescherming voor deze groep.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Suricat

SequriX

Distri Company

Videoguard

Seagate

Boon Edam

Artitech Kidde Commercial

Wordt een partner