Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Masset Solutions

EAL

VAIBS

Seris

G4S

Traka ASSA ABLOY

VideoGuard

Unii

NIBHV

ASIS

i-Pro

Eizo

Crown Security Services

Akuvox

OSEC

SmartCell

Trigion

SMC Alarmcentrale

PG Security Systems

CardAccess

Gold-IP

Paraat

Nimo Drone Security

SOBA

CSL

Centurion

Hanwha Vision Europe

Optex

2N

HD Security

Alarm Meldnet

Dero Security Products

RoSecure

ARAS

Hikvision

HID

VVNL

ADI

Uniview

Seagate

Oribi ID Solutions

Genetec

SmartSD

Multiwacht

Paxton

Nenova

Bydemes

IDIS

20face

Kiwa

Securitas

ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

VBN

Milestone

JMB Groep

CDVI

NetworxConnect

Advancis

Explicate

DZ Technologies

GFT

Lobeco

Regio Control Veldt

Brivo

Bosch Security Systems

Secusoft

Eagle Eye Networks

Connect Security

Alphatronics

Sequrix

VEB

Nimo Dog Security

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

Avigilon Alta

Add Secure

Top Security

Service Centrale Nederland

Toename meldingen DDoS-aanvallen in augustus

4 september 2020
Redactie
11:03

Tientallen bedrijven en organisaties hebben in augustus melding gedaan van een (poging) DDoS-aanval. Dit maakt de politie bekend. Ook bedrijven met vitale dienstverlening hebben last van de aanvallen ondervonden.

Bij een (D)DoS-aanval, (Distributed) Denial of Service, proberen internetcriminelen een website, server of dienst onbereikbaar te maken. Via bijvoorbeeld een botnet, een netwerk van gehackte computers met een centrale aansturing, wordt een website, applicatie of dienst zo massaal bezocht dat deze crasht. Websitebezoekers kunnen de site dan niet meer bezoeken of gebruiken.

Van belang
Veel digitale diensten en de onderliggende infrastructuur zijn van essentieel belang voor het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan betalingsverkeer, informatievoorzieningen en online patiëntendossiers van ziekenhuizen. DDoS-aanvallen zijn daarom niet alleen vervelend voor het bedrijf en de klanten dat het treft, maar kunnen grote maatschappelijke gevolgen hebben.
Een (D)Dos-aanval is strafbaar. De politie zet in op het opsporen van cybercriminelen en het voorkomen en verstoren van cybercrime en DDoS-aanvallen. In het hele land komen op dit moment aangiftes binnen bij de cybercrimeteams van de verschillende eenheden. Onder de slachtoffers zijn onder meer internetproviders en banken.

Samenwerking
De politie doet onderzoek naar de DDoS-aanvallen en werkt daarbij samen met het Nationaal Cyber Security Centrum, banken, internetproviders, NBIP, internationale politiekorpsen om de DDoS-aanvallen te stoppen.
Het advies is om altijd aangifte te doen van een DDoS-aanval. Doordat bedrijven en organisaties aangifte doen, neemt de informatie voor het onderzoek van de politie toe. Daarom worden  bedrijven die slachtoffer zijn geworden van een DDoS-aanval of poging daartoe, opgeroepen om contact op te nemen het cybercrimeteam van hun eenheid via 0900-88 44.
De politie adviseert ook om nooit in te gaan op afpersing. Slachtoffers dienen dan direct contact op te nemen met de politie en te proberen om zo veel mogelijk gegevens vast te leggen van de afperser(s), zoals berichtgeving en ip-adressen.
Verder raadt de politie met klem aan om te zorgen voor goede beveiliging van de computer, zodat deze niet gehackt kan worden om te dienen voor aanvallen op andere computers. Wat dat is hoe DDoS-aanvallen worden gepleegd.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner