Toenemend gebruik siliconen maskers voor identiteitsfraude

Fourthline, een leverancier van digitale identiteitscontrole, ziet een toename van het gebruik van siliconen maskers om identiteitsfraude te plegen. Dit gebeurt volgens de NOS op internationale schaal om onder andere banken en telecombedrijven op te lichten. Ook concurrent iProov signaleert deze trend.
Nu bankfilialen een zeldzaamheid zijn geworden, ontkomen de banken er niet meer aan om mensen zich op afstand te laten identificeren. Hetzelfde geldt voor onder andere telecombedrijven, waar je je voorheen persoonlijk moest melden om bijvoorbeeld een telefoonabonnement te kunnen afsluiten. Om er zeker van te zijn dat de nieuwe klant is wie hij zegt te zijn, maken de bedrijven gebruik van de diensten van Fourhline en iProov. De klant dient hiervoor een app te installeren en daarmee zijn gezicht en identiteitsbewijs van verschillende kanten te scannen. Als gezicht en ID overeenkomen, wordt nog online naar aanvullende informatie gezocht, zoals accounts op sociale media. Als alles klopt wordt er vanuit gegaan dat de identiteit authentiek is. Onder andere Aegon, Bol.com, ING, KPN en Rabobank werken met deze methode.
Grote problemen
Fourthline en iProov zien de fraude met siliconen maskers toenemen, waarbij de kwaliteit wisselt. Het zou inmiddels om aanzienlijke aantallen gaan. Criminelen proberen op die manier bijvoorbeeld bankrekeningen te openen om geld weg te sluizen of wit te wassen. De rechtmatige bezitter van de identiteit kan daardoor in grote problemen komen. Met één masker wordt vaak geprobeerd om in meerdere landen bij verschillende banken rekeningen te openen. De kans dat dit lukt is volgens Kirk Gunning van Forthline overigens klein. Hij zegt met 99,98 procent zekerheid mensen te kunnen identificeren. Als fraude wordt vermoed, vindt altijd nog een persoonlijke controle plaats. Maar veelal blijkt digitaal al dat er iets niet klopt. Bijvoorbeeld omdat een masker voor meerdere identiteiten wordt gebruikt of omdat het paspoort erg slecht nagemaakt is. Honderd procent veilig is het niet, erkent Gunning, maar volgens hem is de methode veiliger dan een door mensen uitgevoerde identiteitscontrole. iProov denkt niet dat goede fraudes veel plaatsvinden, omdat het criminelen veel moeite kost om perfecte maskers en identiteitsbewijzen te maken, die bovendien maar één keer gebruikt kunnen worden. Gunning zegt wel voorzichtig te blijven. Hij heeft gevallen gezien waarbij niet alleen het masker en het ID goed waren nagemaakt, maar waarbij de criminelen ook nog valse accounts op sociale media hadden aangemaakt. Een grotere dreiging ziet hij echter in het gebruik van ‘deep fakes’. Daarbij wordt het siliconen masker als het ware digitaal vervaardigd.